"Documentul UE despre Crăciun este un anacronism de secularism limitat", a spus Papa Francisc, răspunzând la întrebările jurnaliștilor în zborul care l-a adus înapoi la Roma, la sfârșitul călătoriei în Cipru și în Grecia. "În istorie, multe dictaturi au încercat să facă aceste lucruri, mă gândesc la Napoleon, sau la dictatura nazistă, la comunism", a observat Suveranul Pontif, potrivit Rai News.

Papa FranciscFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

"Astăzi este o modă, a unui secularism limitat, este apă distilată", a adăugat Papa Francisc. "Acest lucru mă face să mă gândesc la un lucru, cred că este necesar. UE trebuie să preia idealurile părinților fondatori, să fie atentă la colonizările ideologice. UE trebuie să respecte fiecare țară pentru modul în care este structurată în interior și varietatea nu trebuie să uniformizeze. Fiecare țară are propria sa particularitate, trebuie să se respecte singularitatea fiecărei țări și trebuie să fim atenți".

"Văd astăzi două pericole împotriva democrației: unul este populismul, care pe ici pe colo începe să-și arate ghearele. Mă gândesc la marele populism din secolul trecut, care a fost nazismul", a răspuns Papa Francisc. "O altă modalitate de a slăbi democrația, mai lent, este atunci când valorile naționale sunt sacrificate, către un "imperiu", un guvern supranațional. Este ceva care trebuie să ne pună pe gânduri", a adăugat Papa Bergoglio.

"Întâlnirea cu Kirill, Patriarhul Moscovei, va avea loc în viitorul apropiat", a anunțat Papa Francisc în conferința de presă susținută în timpul zborului de la Atena la Roma.

Apoi, a adăugat: "Eu sunt dispus să merg la Moscova, pentru a dialoga cu un frate, nu există protocoale, un frate este un frate. Suntem frați și ne spunem lucrurile în față, e frumos să-i vezi pe frați care se ceartă, aparțin aceleiași mame - Biserica, dar sunt puțin divizați. Trebuie să ne îndreptăm spre unitate, le sunt recunoscător patriarhilor care vor să meargă împreună. Teologii trebuie să continue să studieze, pentru că ne face bine, dar în același timp continuăm să mergem împreună, făcând caritate împreună, rugându-ne împreună. Noi putem face asta, restul să facă teologii, pentru că noi nu înțelegem cum se face".

"Când vorbăria crește, crește, crește și ia faima, cum putea să guverneze Aupetit? Un om căruia i-a fost luată faima public nu poate guverna, de aceea i-am acceptat demisia, nu pe altarul adevărului, ci pe altarul ipocriziei", a comentat Papa Francisc demisia arhiepiscopului Parisului, care a ajuns în centrul unui scandal sexual mediatic, acceptată pe 2 decembrie. (Rador)