Apărarea antiaeriană iraniană a tras o rachetă în timpul unui exerciţiu desfăşurat sâmbătă deasupra oraşului Natanz, unde se află o centrală cu instalaţii nucleare, a anunţat televiziunea de stat de la Teheran, după ce locuitorii acelui oraş au auzit o explozie puternică, relatează Agerpres.

Centrala nucleara de la Natanz, IranFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Conform televiziunii iraniene, apărarea antiaeriană a tras o rachetă pentru a testa forţa de reacţie rapidă de la Natanz.

Agenţiile iraniene de ştiri relataseră anterior despre o deflagraţie puternică însoţită de o lumină intensă pe cerul acestui oraş, fără explicaţii oficiale asupra celor întâmplate.

În aceeaşi zi, Statele Unite au acuzat Iranul că blochează negocierile menite să salveze acordul nuclear şi că îşi continuă dezvoltarea programului nuclear, avertizând totodată că Washingtonul nu va accepta o asemenea atitudine.

Suspendate din luna iunie, negocierile asupra programului nuclear iranian au fost reluate luni între Teheran şi ţările care încă sunt parte a acordului încheiat în 2015 (Germania, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia). SUA, care au părăsit acordul în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, participă în mod indirect la discuţii.

Conform unui raport din noiembrie al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul îmbogăţeşte tot mai mult uraniu până la niveluri apropiate de necesarul fabricării unei arme atomice şi în plus blochează inspecţiile internaţionale.

Potrivit AIEA, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit la 60% la 17,7 kg, faţă de 10 kg la sfârşitul lunii august, iar cel al uraniului îmbogăţit la 20% a crescut în aceeaşi perioadă de la 84,3 kg la 113,8 kg.

Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.

Citește și: 007: Mossadul a păcălit cercetători iranieni să îl ajute să arunce în aer instalația nucleară din Natanz