După o pauză de cinci luni, negociatorii pe dosarul nuclear iranieni s-au întâlnit luni la Viena într-un climat considerat „pozitiv”, chiar dacă există încă multe obstacole pentru a resuscita rapid acordul internațional din 2015, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întâlnirea care a deschis această nouă rundă a durat puțin peste două ore la Palatul Coburg din Austria, unde s-a încheiat acest text istoric.

În ciuda „circumstanțelor dificile”, „ceea ce am văzut astăzi mă determină să fiu extrem de pozitiv”, a declarat diplomatul european Enrique Mora, care conduce negocierile.

Experții vor continua lucrările în următoarele zile cu „un sentiment de urgență de a reînvia” pactul din 2015, a spus el, refuzând, totuși, să dea un termen limită, deoarece întrebările sunt „complexe”, cu două componente: pe de o parte, angajamentele nucleare ale Teheranului; pe de altă parte, ridicarea sancțiunilor americane.

Părțile s-au despărțit în iunie cu speranța unei încheieri iminente, dar venirea la putere în Iran a președintelui ultraconservator Ebrahim Raïssi a schimbat jocul.

De luni de zile, noua conducere a ignorat apelul occidentalilor de a reveni la masă negocierilor, continuând în același timp să intensifice programul nuclear.

Teheranul insistă acum pe „ridicarea tuturor sancțiunilor, în mod garantat și verificabil”, ca „o prioritate absolută”. În capitală, locuitorii intervievaţi de AFP au spus că se aşteaptă la „rezultate” pentru că „puterea de cumpărare a oamenilor obişnuiţi scade pe zi ce trece”.

„Este urgent să punem capăt suferinței poporului iranian”, a insistat Enrique Mora.