Mossadul a fost în spatele distrugerii unuia dintre cele mai protejate și importante instalații nucleare din Iran, agenții serviciului secret al Israelului reușind acest lucru prin păcălirea mai multor cercetători iranieni să îi ajute cu sabotajul, relatează The Jerusalem Post.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Informația a fost dezvăluită în exclusivitate de o investigație realizată de jurnaliștii de la The Jewish Chronicle care relatează că până la 10 cercetători iranieni din domeniul nuclear au ajutat misiunea de distrugere a centrifugelor de la instalația nucleară din Natanz în luna aprilie.

Însă se pare că oamenii de știință iranieni nu au știut că acțiunea a fost comandată de Israel, fiind induși în eroare că ea ar fi fost plănuită de grupuri de disidenți din interiorul țării.

Imediat după incident presa și oficialii din Iran au acuzat Israelul că ar fi în spatele său, un lucru asupra căruia statul evreu nu a comentat niciodată, în pofida faptului că inițial s-a referit la el drept un „accident”.

Alții au speculat că Statele Unite ar fi fost de asemenea implicate în actul de sabotaj. Însă potrivit investigației publicate de The Jewish Chronicle, distrugerea centrifugelor de la Natanz a fost pusă la cale de Mossad pe cont propriu, operațiunea fiind planificată de serviciul secret israelian de ani de zile.

Această nouă investigație afirmă că explozivi au fost ascunși în interiorul instalației nucleare încă din 2019 și că o dronă militară a fost introdusă clandestin în republica islamică bucată cu bucată pentru a lansa ulterior rachete înspre o altă unitate din Karaj.

Jurnaliștii israelieni afirmă de asemenea că trei operațiuni au fost plănuite într-o perioadă de 18 luni, la acestea lucrând mii de tehnicieni, spioni și agenți la firul ierbii.

Anul trecut Mossadul a reușit să-l asasineze pe Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian, prin folosirea unei mitraliere controlate prin satelit pe care agenții secreți ai Israelui au introdus-o în secret în Iran.