Un oficial iranian de rang înalt din serviciile iraniene de securitate a afirmat luni că omul de știință care a înființat programul nuclear militar al republicii islamice a fost ucis cu ajutorul unor „dispozitive electronice” controlate de la distanță, scrie agenția de presă AP.

Asasinarea lui Mohsen FakhrizadehFoto: Captura YouTube

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Național de Securitate, a făcut aceste comentarii în cadrul ceremoniei de înmormântare a lui Mohsen Fakhrizadeh.

Israelul, suspectat de mult timp că se află în spatele unui program de asasinare a cercetătorilor iranieni care lucrează în domeniul militar, a refuzat orice comentariu după atac.

Fakhrizadeh conducea programul iranian AMAD, despre care Israelul și mai multe țări occidentale afirmă că este un program militar care urmărește obținerea armei atomice.

Afirmațiile lui Shamkhani schimbă în mod drastic versiunea inițială a asasinării lui Fakhrizadeh, vineri. Atunci, autoritățile au afirmat că un camion a explodat și că oameni înarmați au deschis focul asupra cercetătorului și l-au ucis. Televiziunea de stat a difuzat chiar un interviu în noaptea atacului în care un bărbat afirmă că a văzut oameni înarmați deschizând focul. Primele relatări ale agențiilor iraniene de știri afirmau chiar că gărzile omului de știință au tras în atacatori.

Televiziunea de stat în limba engleză Press TV a relatat că o armă recuperată de la scena atacului poartă “sigla și specificațiile industriei militare israeliene.” Televiziunea de stat de limba arabă Al-Alam a transmis că armele folosite erau “controlate prin satelit,” o afirmație susținută duminică și de agenția semioficială de știri Fars. Niciuna dintre aceste media nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmațiilor.

“Din nefericire, operațiunea a fost foarte complicată și a fost derulată prin utilizarea de dispozitive electronice,” a subliniat Shamkhani. “Nicio persoană nu a fost prezentă” la locul atacului.

Armamentul controlat prin satelit nu este ceva nou. Drone înarmate, cu rază lungă de acțiune, se bazează pe conexiunile prin satelit pentru a fi controlate de la distanță de piloții lor. Există și armament de calibru mai mare controlat de la distanță, dar de obicei operatorul este conectat printr-o conexiune fizică, pentru a reduce întârzierile în transmiterea comenzilor.

Deși fezabil din punct de vedere tehnic, deocamdată nu este clar dacă un astfel de sistem a mai fost folosit, spune Jeremy Binnie, editori pentru Orientul Mijlociu al Jane’s Defence Weekly.

“Se poate configura o armă cu o cameră dotată cu un flux (de informații) care folosește o comunicare satelitară cu operatorul? Nu văd de ce acest lucru nu este posibil”, spune Binnie.

Se pune de asemenea problema dacă nu cumva camionul care a explodat în timpul atacului a fost detonat pentru a distruge o mitralieră controlată prin satelit care era ascunsă în el. De asemenea, ar fi fost nevoie de oameni pe teren pentru a instala arma.

"Soleimani al științei"

Despre cercetătorul ucis nu se știu multe, dar un lucru este sigur: era important, notează AFP.

Suficient pentru a se întâlni cu liderul suprem iranian Ali Khamenei în ianuarie 2019, așa cum arată fotografii oficiale difuzate după moartea sa.

Suficient de important pentru a avea o mașină blindată, pentru a beneficia de o escortă armată și pentru ca șeful statului major al forțelor armate, generalul de divizie Mohammad Bagheri, să promită o "răzbunare teribilă".

După moartea sa, ministrul Apărării Amir Hatami l-a prezentat ca fiind ministru adjunct și șeful Diviziei de cercetare și inovare în materie de apărare (Sepand, în persană).

Presa americană l-a calificat drept "ținta numărul 1 a Mosadului", agenția israeliană de informații, și "creierul programului nuclear iranian".

"Știam că a fost în pericol să fie asasinat în mai multe rânduri și că a supraviețuit", a declarat generalul Hatami.

Înainte ca Netanyahu să afirme despre Fakhrizadeh că este părintele programului iranian de înarmare nucleară, Mohsen Fakhrizadeh a apărut în decembrie 2015 într-un document al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit agenției ONU, acesta a condus de la "începutul anilor 2000" des "activități în sprijinul unei posibile dimensiuni militare" a programului nuclear iranian demarat "la sfârșitul anilor 1980" înainte ca aceste activități să fie regrupate sub conducerea sa într-un proiect denumit AMAD, până la abandonarea lor "la sfârșitul lui 2003".

În martie 2007, Fakhrizadeh a fost vizat de sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit vicepreședintelui iranian Ali Akbar Salehi, șeful Organizației iraniene pentru energie atomică (OIEA), Fakhrizadeh a obținut un doctorat în fizică și inginerie nucleară și a lucrat la teza sa cu Fereydoun Abbassi Davani, fostul șef al OIEA vizat el însuși de o tentativă de asasinat în 2010.

Evocând pentru presa de stat memoria unui "prieten apropiat" și a unei "strânse colaborări profesionale de 34 de ani", acesta din urmă a afirmat că a luptat alături de Fakhrizadeh în timpul războiului dintre Irak și Iran (1980-1988).

A "lucrat în toate domeniile care sprijină activitățile nucleare ale țării", în special în "îmbogățirea uraniului", a continuat Abbassi Davani, era un "gestionar competent și un om de știință prestigios și poate fi ridicat la același rang ca martirul Soleimani (generalul Qassem Soleimani eliminat în ianuarie de Washington) în domeniul științelor și tehnicii".