Un cercetător de rang înalt care lucra pentru sectorul nuclear iranian a murit după ce a fost ținta unui atac în apropiere de Teheran, a anunțat vineri ministerul iranian al Apărării, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mohsen Fakhrizadeh, directorul Departamentului de cercetări și inovare al ministerului, a fost "rănit grav" după ce mașina sa a fost atacată de mai mulți bărbați.

Echipa medicală nu a reușit să-l resusciteze pe cercetător, potrivit sursei citate.

Agențiile Tasnim și Fars au afirmat că "teroriștii au detonat o mașină înainte de a trage asupra mașinii lui Fakhrizadeh".

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a vorbit despre "indicații serioase privind rolul Israelului" în atac.

"Teroriști au asasinat astăzi un eminent cercetător iranian. Această lașitate - cu indicații serioase ale rolului Israelului - arată atitudinea belicoasă disperată a autorilor", a scris pe Twitter Mohammad Javad Zarif.

Șeful diplomației iraniene a cerut comunității internaționale să "pună capăt pozițiilor ambivalente rușinoase și să condamne acest act terorist".

Fakhrizadeh a fost calificat de premierul israelian Benjamin Netanyahu drept părintele programului iranian de înarmare nucleară.

Acest asasinat intervine la mai puțin de două luni de sosirea la Casa Albă a democratului Joe Biden, președinte-ales la scrutinul din 3 noiembrie din Statele Unite.

Biden intenționează să modifice atitudinea față de Iran, după cei patru ani de președinție a republicanului Donald Trump, care a retras SUA din acordul cu marile puteri semnat la Viena în 2015 privind programul nuclear al Teheranului.

După acest pas, SUA au restabilit sancțiunile împotriva Iranului, care au fost ulterior înăsprite.