Preşedintele ceh Milos Zeman a fost externat joi din spitalul din Praga unde a primit îngrijiri medicale timp de o lună și jumătate şi urmează să desemneze un nou premier, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Şeful de stânga al statului ceh, în vârstă de 77 de ani, a fost spitalizat la terapie intensivă în data de 10 octombrie, la o zi după alegerile legislative. Acesta a fost transferat după 3 săptămâni într-o secţie de convalescenţă.

Zeman suferă de probleme hepatice, pe care presa cehă le pune pe seama consumului de alccol.

Milos Zeman a plecat de la Spitalul Universitar Militar din Praga către reşedinţa sa, Castelul Lany, la vest de Praga, a anunţat într-un comunicat spitalul.

El a acceptat la 11 noiembrie demisia oficială a Guvernului premierului în exerciţiu, miliardarul populist Andrej Babis, în urma înfrângerii partidului acestuia la alegerile parlamentare ce au avut loc la începutul lunii octombrie.

Zeman urmează să-l desemneze premier, vineri, pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala.

Alianţa Împreună alcătuită din trei partide și condusă de Partidul ODS al lui Petr Fiala a format o coaliţie cu altă alianţă alcătuită din două partide - între care şi Partidul Piraţilor - şi deţine o majoritate de 108 dintre cele 200 de mandate în noua Cameră inferioară a Parlamentului.

„Spitalul Universitar Militar recomandă ca preşedintele să beneficieze de îngrijiri într-o instituţie specializată. Cu toate acestea, având în vedere ameliorarea remarcabilă a stării (sănătăţii) preşedintelui, îi respectăm decizia de a-şi exercita în continuare activitatea constituţională în afara unei structuri medicale”, subliniază spitalul.