Președintele ceh Milos Zeman a fost transferat joi din secția de terapie intensivă într-un salon normal după aproape trei săptămâni în care starea sa de sănătate a fost în condiție critică, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zeman, în vârstă de 77 de ani, a fost internat în spital pe 10 octombrie din cauza unei afecțiuni care nu a fost făcută publică. Spitalizarea sa a avut loc la o zi după ce premierul ceh și aliatul său Andrej Babis a pierdut alegerile parlamentare în fața unei alianțe a opoziției.

Cancelaria lui Zeman a refuzat să ofere informații despre motivul internării președintelui însă un raport publicat de pe 18 octombrie de Spitalul Militar Central din Praga unde era internat afirma că acesta nu își poate exercita prerogativele funcției.

Medicii președintelui ceh au anunțat pe 23 octombrie că starea de sănătate a acestuia s-a îmbunătățit ușor.

Joi, reprezentanții spitalului au anunțat într-un comunicat remis presei că „tratamentul, în special susținerea nutrițională complexă, administrat în secția de terapie intensivă a dus la îmbunătățirea condiției clinice a președintelui”.

„Președintele a fost transferat astăzi într-un pat standard”, a mai precizat comunicatul.

Noul parlament de la Praga urmează să se întrunească în sesiune pe 8 noiembrie pentru a iniția transferul puterii. Odată ce sesiunea este închisă, guvernul actual al premierului Andrej Babis va fi obligat să demisioneze și președintele va numi un nou prim-ministru.

Cele cinci partide centriste și de centru-dreapta ale alianței formate de opoziție au câștigat 108 mandate din cele 200 din Camera Deputaților și au ajuns la o înțelegere privind formarea noului guvern, dorind ca Zeman să îl numească pe Petr Fiala, președintele Partidului Democrat Civic, în funcția de premier.