Starea de sănătate a preşedintelui ceh Milos Zeman s-a "îmbunătăţit uşor", potrivit medicilor săi, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres. Există motive pentru un optimism prudent, a anunţat vineri seară o purtătoare de cuvânt a spitalului militar din Praga. Aceasta a spus că preşedintele ceh, în vârstă de 77 de ani, va continua să fie tratat de o echipă de specialişti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele Cehiei a fost internat la secţia de terapie intensivă a spitalului pe 10 octombrie. Conform informaţiilor furnizate de spital, şeful statului este tratat pentru complicaţiile uneia din bolile sale cronice. Nu sunt cunoscute mai multe detalii despre diagnostic.

Preşedintele are o sarcină crucială în mandatarea formării unui guvern după alegerile parlamentare de la începutul lunii octombrie.

Partidele de opoziţie liberal-conservatoare au câştigat o majoritate de 108 din cele 200 de mandate în Camera Reprezentanţilor, care se va reuni în prima sa sesiune pe 8 noiembrie.

Milos Zeman se poate confrunta cu o încetare temporară a prerogativelor sale dacă nu îşi poate exercita funcţia din motive de sănătate. În urmă cu câteva zile, comisia pentru afaceri constituţionale a Senatului s-a declarat în favoarea acestei opţiuni. Măsura ar necesita o majoritate simplă în ambele camere ale parlamentului.