Agenția de presă TASS controlată de Kremlin a anunțat că va deschide prima „redacție” permanentă de știri la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), relatează The Moscow Times.

Cosmonautul Alexandr MisurkinFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Un proiect special de educație și iluminare derulat de Roscosmos și TASS urmează să popularizeze activitățile Rusiei în spațiu”, a declarat Dmitri Rogozin, directorul agenției aerospațiale a Rusiei.

Cosmonautul Alexandr Misurkin va relata despre activitățile cotidiene de la bordul stației care orbitează Pământul, potrivit TASS.

Misurkin va fi lansat în spațiu cu destinația ISS pe 8 decembrie cu o legitimație de presă ca parte a unui acord de colaborare semnat între Rogozin și Serghei Mihailov, directorul general al TASS.

„Am luat în vizor ideea ca spațiul să fie ținta expansiunii organizației noastre de presă”, a afirmat Mihailov.

Cei doi au anunțat colaborarea dintre instituțiile pe care le conduc după ce în urmă cu o lună Rusia a lansat o misiune care să filmeze primul film în spațiu, tot la bordul ISS.

Echipa rusă formată dintr-o actriță, un regizor de film și un cosmonaut s-a întors pe Pământ pe 17 octombrie.

Anunțul Rusiei vine într-un moment controversat

Anunțul comun făcut de Rogozin și Mihailov vine după ce forțele armate ruse au confirmat că au testat luni o rachetă antisatelit ce a generat un nor cu mii de fragmente pe orbită.

NASA și Statele Unite au criticat dur testul, afirmând că el a fost iresponsabil și periculos pentru membrii echipajului de la bordul ISS.

Cei șapte membri ai echipajului stației spațiale - patru astronauți americani, un astronaut german și doi cosmonauți ruși - au fost îndrumați să se adăpostească în capsulele navetelor spațiale andocate timp de două ore după test, ca măsură de precauție, pentru a permite o evacuare rapidă dacă ar fi fost necesar.

Guvernul german s-a declarat la rândul său îngrijorat de test și a cerut adoptarea unor măsuri urgente pentru întărirea securității.

„Testul subliniază riscurile și amenințările tot mai mari la adresa securității și stabilității în spațiul cosmic și forțează comunitatea internațională să convină asupra regulilor de utilizare pașnică și durabilă a spațiului cosmic și asupra măsurilor menite să consolideze securitatea și încrederea”, a spus Ministerul german de Externe, Heiko Maas.

Moscova a respins acuzațiile și a acuzat Statele Unite de testarea propriilor arme antisatelit.

Citește și: