Guvernul german a declarat marți că este „foarte îngrijorat” de distrugerea de către Rusia a unuia dintre sateliții săi în timpul unui tir de test și ia în considerare măsuri „urgente” pentru „întărirea securității și încrederii”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Facem apel la toate statele să se implice constructiv în acest proces și în dezvoltarea principiilor de comportament responsabil în spațiu”, a adăugat Ministerul german de Externe într-un comunicat.

Un test cu o rachetă antisatelit efectuat luni de Rusia a generat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului care a pus în pericol Stația Spațială Internațională și va reprezenta un risc pentru activitățile spațiale timp de mai mulți ani, au declarat oficiali americani, citați de Reuters.

„Acest comportament iresponsabil prezintă un risc ridicat de eroare de judecată și de escaladare a tensiunilor”, denunță guvernul german.

„Testul subliniază riscurile și amenințările tot mai mari la adresa securității și stabilității în spațiul cosmic și forțează comunitatea internațională să convină asupra regulilor de utilizare pașnică și durabilă a spațiului cosmic și asupra măsurilor menite să consolideze securitatea și încrederea”, a spus Ministerul german de Externe.

Rusia a confirmat marți că a desfășurat luni un test de armament în care a luat la țintă Cosmos 1408, un satelit rusesc nefolosit, dar a acuzat Statele Unite de ipocrizie pentru că a condamnat incidentul, transmite agenția de presă RIA, preluată de Reuters.

Ce știm despre satelitul Cosmos 1408

Ținta tirului de luni a fost Cosmos 1408, un vechi satelit sovietic de informații ce este inactiv de mai multe decenii, spune compania de analiză a industriei spațiale Seradata.

Satelitul a fost trimis în spațiu în septembrie 1982 cu un vehicul de lansare Tsyklon, de pe cosmodromul Plesetsk, potrivit Wikipedia.

Acesta a fost parte din sistemul de supraveghere radio Tselina-D.

Cosmos 1408 avea o masă de aproximativ 2.200 de kilograme și o durată de viață de circa șase luni.

Acesta se afla pe o orbită joasă, cu un perigeu de 645 de kilometri și un apogeu de 679 de kilometri, și o perioadă orbitală de 97,8 minute.