Fratele teroristului care a ucis 22 de persoane în Manchester în urma unui atac cu bombă sinucigaș din mai 2017 a fugit din Marea Britanie înaintea unei audieri publice care investighează atentatul, relatează Reuters și BBC.

Ismail AbediFoto: BBC

Salman Abedi s-a aruncat în aer la sfârșitul unui concert al cântăreței americane Ariana Grande care a avut loc pe stadionul Manchester Arena, tocmai când părinții soseau pentru a-și lua copiii.

Printre cei uciși s-au numărat 7 copii, cel mai tânăr dintre aceștia având vârsta de doar 8 ani de zile. În total 23 de persoane și-au pierdut viața și peste 1.000 au fost rănite.

Fratele lui Salman, Hashem Abedi, a fost găsit vinovat de crimă și condamnat în august 2020 la minim 55 de ani de închisoare pentru că l-a ajutat pe atacator să planifice atentatul.

Fratele mai în vârstă al celor doi criminali, Ismail Abedi, a fost somat să apară joia aceasta în fața unei anchete publice care este în desfășurare de peste un an pentru a examina atentatul.

„Am înțeles că nu se află în țară în prezent și nu avem vreo informație privind momentul întoarcerii”, a anunțat avocatul Paul Greaney, îndemnându-l pe Abedi să ia legătura cu echipa legală a anchetei.

„După cum sigur trebuie să înțeleagă, dacă nu va face acest lucru publicul ar putea deduce că ar avea ceva de ascuns”, a mai spus acesta.

Legăturile familiei Abedi cu atacul sinucigaș din Manchester

Ancheta prezidată de fostul judecător al Înaltei Curți John Sanders dorește să afle ce știe Ismail Abedi cu privire la motivația celor doi frați ai săi pentru realizarea atentatului.

Abedi, care a fost reținut și interogat de poliție după atacul sinucigaș și eliberat fără a fi pus sub acuzare, a refuzat până în prezent să colaboreze cu ancheta, afirmând că nu vrea să se incrimineze.

Frații s-au născut în Libia într-o familie care apoi a emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar al-Gaddafi.

Părinții și copiii lor mai tineri s-au întors în Libia și refuză de asemenea să coopereze cu autoritățile.

Anchetatorii doresc de asemenea să îl audieze pe Ahmed Taghdi, un prieten al lui Salman Abedi.

Greaney a anunțat că Taghdi a fost reținut luni în timp ce încerca să părăsească țara și că în prezent se află în arestul poliției.

Citește și: