Teroristul britanic Alexanda Kotey, poreclit „Jihadi Ringo” și acuzat de uciderea prin decapitare a mai multor ostatici occidentali în numele grupării Statul Islamic (ISIS), a pledat vinovat la mai multe acuzaţii într-un tribunal federal din SUA, transmit BBC și Agerpres.

Alexanda Kotey, poreclit „Jihadi Ringo”Foto: Rowan Griffiths / MirrorPix / Profimedia Images

Potrivit Reuters, în cadrul audierii conduse de judecătorul T.S. Ellis la tribunalul din oraşul Alexandria (statul Virginia), Alexanda Amon Kotey a pledat vinovat la acuzaţiile de ucidere a jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorilor umanitari Kayla Mueller şi Peter Kassig.

Actul de acuzare, de 24 de pagini, include o listă de acte de tortură comise de Kotey împotriva ostaticilor, printre care folosirea pistolului cu electroşocuri, forţarea ostaticilor să se bată între ei, lovirea cu bastoane şi simularea înecului (waterboarding).

Alexanda Amon Kotey a pledat vinovat, printre altele, la acuzaţiile de complicitate la luare de ostatici având ca rezultat decesul, complicitate la uciderea de cetăţeni SUA în afara teritoriului american, complicitate la furnizarea de sprijin material pentru terorişti - luare de ostatici şi omucidere - având drept rezultat decesul şi complicitate la furnizarea de sprijin material pentru organizaţii teroriste străine având drept rezultat decesul.

Pledând vinovat, acuzatul „este de acord să-şi petreacă restul vieţii în închisoare”, a comentat reprezentantul acuzării, Raj Parekh, în faţa instanţei.

El Shafee Elsheikh (stanga) si Alexanda Kotey (dreapta) (FOTO: Anthony Loyd / News Licensing / Profimedia Images)

Beatleșii ISIS

În vârstă de 37 de ani, Alexanda Amon Kotey a fost unul dintre cei patru membri ai militanţilor ISIS porecliţi „Beatleși” de către ostatici din cauza accentului lor britanic.

Kotey este cunoscut şi drept „Jihadi Ringo”, după numele bateristului trupei The Beatles, Ringo Starr.

Celula jihadistă era condusă de Mohammed Emwazi, cunoscut drept „Jihadi John”, şi îi mai includea pe Aine Davis, El Shafee Elsheikh şi Alexanda Amon Kotey.

„Jihadi John” a fost ucis într-o lovitură aeriană americană în Siria în noiembrie 2015, în timp ce Aine Davis se află în detenţie în Turcia după ce a fost găsit vinovat pentru terorism în 2017.

Grupul este acuzat de uciderea brutală a mai multor ostatici occidentali şi japonezi, printre care britanicii Alan Henning şi David Haines.

Alexanda Amon Kotey şi El Shafee el-Sheikh au fost capturaţi în ianuarie 2018 de către forţele siriene kurde, după care au fost predaţi armatei americane în Irak în octombrie 2020.

Marea Britanie, care nu a dorit de la început să îi judece pe teritoriul său, le-a retras cetăţenia britanică.

Judecătorul T.S. Ellis va pronunţa verdictul pe 4 martie anul viitor. Acuzatul riscă mai multe pedepse de închisoare pe viaţă fără drept de eliberare anticipată.

Pe același subiect: