Fratele autorului atentatului sinucigaș de pe Manchester Arena a fost condamnat la cel puțin 55 de ani de închisoare pentru uciderea a 22 de persoane, anunță BBC.

Hashem AbediFoto: Greater Manchester Police

Hashem Abedi și-a ajutat fratele mai mare, Salman, să plănuiască atrocitatea care a ucis 22 de bărbați, femei și copii și rănit sute de persoane în 22 mai 2017. Procurorii au susținut că acesta „este la fel de vinovat” ca fratele său care a detonat bomba la finalul concertului ținut de Ariana Grande.

„Realitatea crudă este că acestea au fost crime atroce. Mari ca scală, mortale în intenție și îngrozitoare în consecințe”, a declarat judecătorul Jeremy Baker, adăugând că „disperarea și dezolarea familiilor îndurerate a fost palpabilă”.

Acesta i-a spus lui Abedi că va petrece cel puțin 55 de ani în închisoare înainte de a putea fi considerat eligibil pentru eliberare condiționată, subliniind însă că s-ar putea să „nu fie eliberat niciodată”.

Condamnarea reprezintă un record pentru justiția britanică în ceea ce privește o sentință cu durată determinată. Fiindcă Abedi avea sub 21 de ani la momentul comiterii crimelor legea britanică nu permite condamnarea sa pe viață.

Abedi, care a mers în Libia înainte de comiterea atentatului cu bombă, a fost extrădat în Regatul Unit la scurt timp după atacul terorist.

Cei doi frați au petrecut luni de zile comandând, adunând și transportând materialele mortale necesare pentru atac. Abedi a fost găsit vinovat de către un juriu în luna martie pentru 22 de capete de acuzare printre care omor și tentativă de omor.

Procesul a fost „cel mai mare caz de crimă din istoria juridică a Angliei”, potrivit procuraturii britanice.

REFERINȚĂ: