Coreea de Nord a tras o rachetă balistică cu lansare de pe submarin (SLBM), marți, de pe coasta de est a țării, a anunțat armata sud-coreeană, citată de Reuters.

Rachete balistice cu lansare de pe submarin din Coreea de NordFoto: AFP / AFP / Profimedia

Lansarea, raportată și de oficiali din Japonia, a venit după ce emisari americani și sud-coreeni s-au întâlnit luni la Washington pentru a discuta chestiunea nucleară nord-coreeană. De asemenea, șefi ai serviciilor de spionaj din SUA, Coreea de Sud și Japonia ar urma să se întâlnească marți la Seul.

Lansarea este un nou test de armament al regimului de la Phenian, care a mers mai departe cu dezvoltarea arsenalului său, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse din cauza programului său nuclear și a celui privind rachetele balistice.

Racheta a fost lansată la ora 10.17 dimineața, ora locală, din zona maritimă de lângă Sinpo, unde Coreea de Nord ține submarine și echipamente pentru lansarea de rachete SLBM.

Nu este clar la acest moment dacă racheta a fost trasă de pe un submarin sau de pe o barjă submersibilă de test, ca în cele mai multe dintre testele anterioare.

Ultimele teste importante ale regimului Kim Jong Un

Coreea de Nord a testat cu succes, pe 1 octombrie, o rachetă antiaeriană „nou dezvoltată”.

Cu doar două zile înainte, trăsese o rachetă hipersonică, testul fiind cel mai probabil unul eșuat, potrivit experților.

La mijlocul lunii septembrie, Coreea de Nord a tras două rachete balistice și - cu o altă ocazie - a testat cu succes o nouă rachetă cu rază mare de acțiune, calificând-o drept o ”armă strategică de mare importanță”.