Coreea de Nord a tras două rachete balistice, a transmis miercuri armata Sudului, lansarea amplificând tensiunile din regiune la doar câteva zile după testarea unei rachete de croazieră cu posibile capacități nucleare, transmite Reuters.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Phenianul și-a dezvoltat constant programul de înarmare, în condițiile în care negocierile de renunțare la arsenalul său nuclear și balistic în schimbul renunțării la sancțiunile americane stagnează din 2019.

”Coreea de Nord a tras cu două rachete balistice neidentificate din regiunea sa centrală către coasta de est, iar serviciile secrete din Coreea de Sud și SUA desfășoară o analiză amănunțită”, a transmis statul major sud-coreean.

Garda de Coastă japoneză a raportat și ea un obiect care ar putea fi o rachetă balistică ce a fost lansată din Coreea de Nord și a căzut în afara zonei sale economice exclusive. Premierul japonez Yoshihide Suga a spus că lansarea este ”scandaloasă”, condamnând puternic acțiunea ce amenință securitatea regiunii.

Lansarea vine în timp ce miniștrii de externe din Coreea de Sud și China discută la Seul, în condițiile îngrijorărilor privind lansării nord-coreene de acum câteva zile și a lipsei de progres în negocierile de denuclearizare dintre Phenian și Washington.

Coreea de Nord a spus în weekend că a testat cu succes o nouă rachetă cu rază mare de acțiune, calificând-o drept o ”armă strategică de mare importanță”. Experții străini consideră că ar putea fi prima rachetă de croazieră a țării cu capacități nucleare.