Fostul deținut care a obținut un număr fără precedent de înregistrări video care arată torturile sistematice și brutale comise în închisorile din Rusia a cerut azil politic în Franța, relatează The Moscow Times.

SergheiFoto: Gulagu.net

ONG-ul Gulagu.net afirmă că bărbatul pe care îl numește „Serghei” este sursa care i-a oferit peste 100 de gigabytes de fișiere care arată torturarea și violarea deținuților de către gardieni, adăugând că acesta ar fi în pericol de moarte dacă ar fi forțat să se întoarcă în Rusia sau Belarus, țara sa natală.

Fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osecikin, afirmă că fostul deținut este un specialist IT din Belarus care a reușit să acceseze înregistrări salvate în calculatoarele închisorii în care era încarcerat, acestea fiind filmate în penitenciare din Irkutsk, Vladimir și Saratov între 2018 și 2020.

Osecikin spune că bărbatul a părăsit Rusia la începutul lunii octombrie și nu a dorit să precizeze unde se află din cauza temerilor pentru siguranța sa.

Publicarea înregistrărilor video a dus la demararea unei anchete în legătură cu acuzațiile formulate de Gulagu.net și la concedierea câtorva ofițeri ai Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia.

„Confirmăm oficial că Serghei, care a cerut azil politic pe 16 octombrie la aeroportul din Paris este sursa noastră și principalul avertizor de integritate pentru aceste torturi inumane”, a anunțat Gulagu.net pe canalul său de Telegram.

„El se confruntă cu un pericol real dacă ajunge în Rusia sau Belarus unde KGB-ul și FSB-ul (n.r. serviciile de securitate ale celor două țări) îl vor aresta și ucide, punând la cale un accident sau o presupusă sinucidere”, a adăugat postarea.

Gulagu.net spune că l-a ajutat pe Serghei să părăsească Rusia și apoi Belarusul, în pofida eforturilor celor două servicii de securitate „de a-l opri pentru a recupera arhiva video secretă”.

„Și-a riscat viața pentru a-i salva pe alții. Săptămânile de fugă, schimbare a adreselor și urmărire din partea serviciilor de securitate și spionilor au luat sfârșit”, a mai afirmat ONG-ul, adăugând că Serghei a ajuns la Paris dintr-o țară din nordul Africii.

Citește și: