Un nou scandal politic a erupt în Serbia după ce ancheta Pandora Papers a dezvăluit că ministrul de finanțe Siniša Mali deține 24 de apartamente pe litoralul bulgăresc, o informație pe care acesta a negat-o vehement în trecut, relatează Euractiv.

Sinisa MaliFoto: Oksana Skendzic / Sipa Press / Profimedia Images

Rețeaua de Raportare a Corupției și Infracționalității KRIK, un ONG de la Belgrad, a făcut dezvăluirea după ce jurnaliștii săi au primit documentele descoperite de ancheta jurnaliștilor de investigație ai Consorțiului Internațional (ICIJ), denumită „Pandora Papers”.

KRIK a relatat că Mali a cumpărat unul dintre apartamente pe numele propriu în timp ce celelalte 23 au fost achiziționate prin companii offshore din Insulele Virgine Britanice din Marea Caraibelor.

În 2015 jurnaliștii de la KRIK și Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției, un consorțiu de centre de investigații, mass-media și jurnaliști care operează în Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală și America Centrală, au anunțat că Mali, pe atunci primar al Belgradului, a cumpărat 24 de apartamente de lux situate pe litoralul Bulgariei.

Informația a provocat un scandal public deoarece valoarea totală a imobilelor se ridica la aproximativ 5 milioane de euro, cu mult peste veniturile declarate de Mali.

Acesta a respins vehement acuzațiile formulate în urmă cu 6 ani, acuzând presa că minte, recunoscând că a cumpărat doar un apartament, cel de pe numele său. Mali a negat categoric că deține cele două companii offshore care au cumpărat celelalte 23 de apartamente.

El a fost numit ministru de finanțe în 2018, în pofida scandalului public în care a fost implicat.

Însă acum Pandora Papers a dezvăluit documente create de Trident Trust, o agenție ce oferă consultanță pentru înregistrarea companiilor offshore, care par să arate fără nicio urmă de îndoială că Mali este proprietarul celor două firme din Insulele Virgine și a apartamentelor de lux din Bulgaria.

Potrivit site-ului Balkan Insight, Mali nu a comentat deocamdată dezvăluirile care au provocat din nou indignare în Serbia.

Pe același subiect: