Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să justifice luni faptul că acesta a recurs la societăţi offshore după dezvăluirile din ampla anchetă jurnalistică supranumită „Pandora Papers”, în contextul în care el şi-a construit imaginea pe lupta împotriva corupţiei şi a abuzurilor celor puternici, scrie Agerpres citând AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Potrivit acestei anchete publicate duminică de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), Zelenski şi partenerii săi în cadrul societăţii de producţie Kvartal 95 au înfiinţat din 2012 o reţea de firme offshore, care a servit în special la achiziţionarea a trei proprietăţi costisitoare în centrul Londrei.

Potrivit aceleiaşi surse, chiar înainte de alegerea sa la preşedinţia Ucrainei în 2019, Zelenski a cedat acţiunile sale la una dintre aceste societăţi offshore, Maltex Multicapital, asociatului său de la acea vreme Serghii Şefir, astăzi principalul său consilier, vizat recent de o tentativă de asasinat.

Administraţia prezidenţială a explicat că Volodimir Zelenski, pe atunci un celebru comic, şi asociaţii săi încercau astfel să-şi „protejeze” grupul împotriva „acţiunilor agresive” ale regimului „corupt” al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici, destituit în 2014.

„Jurnaliştii au confirmat de facto respectarea absolută de către preşedinte a normelor legislaţiei anti-corupţie”, a dat asigurări pentru AFP Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale.

Mihailo Podoliak nu a comentat totuşi alte dezvăluiri din anchetă, potrivit căreia soţia preşedintelui ar fi continuat să primească dividende provenind de la o societate offshore.

Opoziția despre Zelenski: „Preşedintele offshore”

Tabăra fostului preşedinte Petro Poroşenko, un miliardar învins de Zelenski în alegerile prezidenţiale din 2019 şi care a fost la rândul său citat într-o altă anchetă jurnalistică privind societăţi offshore, s-a folosit imediat de ocazie pentru a-l ataca pe şeful statului, acuzându-l de fraudă fiscală.

„El şi complicii lui au scos bani în offshore-uri fără a plăti impozite pentru ei în Ucraina”, a postat pe Facebook deputata Irina Gheraşcenko, numindu-l pe Zelenski „preşedintele offshore”.

Înainte de a veni la preşedinţia acestei ţări care este una dintre cele mai sărace din Europa, Zelenski a jucat într-un serial rolul unui profesor de istorie ales preşedinte după ce a denunţat corupţia endemică din Ucraina.

În timpul campaniei sale electorale, el a cultivat o imagine de om al poporului care vrea „să distrugă sistemul” şi a promis o luptă feroce împotriva corupţiei, precum şi egalitate în faţa legii în această ţară cunoscută pentru abuzurile celor bogaţi şi puternici.

Citește și: