Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat că se va retrage din politică după o carieră marcată de controverse în care a făcut afirmații adesea revoltătoare atât la adresa unor lideri mondiali precum papa Francisc și fostul președinte american Barack Obama, cât și la adresa cetățenilor țării sale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duterte a anunțat sâmbătă că se va retrage din politică, mulți speculând că a luat decizia pentru a-i lăsa cale liberă la președinție fiicei sale, membră a unui alt partid și cotată drept mare favorită la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai a anului viitor.

Președintele filipinez, care nu mai poate candida la un nou mandat prezidențial conform constituției acestei țări, acceptase la începutul lunii septembrie nominalizarea partidului din care face parte pentru a candida la funcția de vicepreședinte, o mutare catalogată de numeroșii să critici drept o tentativă de a rămâne la putere.

Retragerea sa subită din cursă s-a dovedit la fel de controversată precum cariera sa, Duterte făcând anunțul tocmai în ziua în care trebuia să își înregistreze candidatura la autoritatea electorală filipineză, lăsând partidul său în aer în ceea ce privește înlocuirea sa.

Uite unele din cele mai controversate declarații ale lui Rodrigo Duterte:

  • „Hitler a masacrat 3 milioane de evrei... există 3 milioane de dependenți de droguri. Există. Aș fi fericit să îi măcelăresc”.

Duterte a făcut acest comentariu în timpul unei conferințe de presă din septembrie 2016 în care s-a comparat cu Adolf Hitler. Pe lângă natura sa incendiară, declarația este și eronată, în timpul Holocaustului fiind uciși 6 milioane de evrei.

Berlinul a condamnat dur afirmația sa.

  • „Fiu de curvă, te voi blestema în acel forum”.

Declarația l-a vizat pe fostul președinte american Barack Obama după ce a fost întrebat de un reporter cum îi va explica acestuia execuțiile extrajudiciare din Filipine. Duterte și-a cerut scuze după ce Obama a anulat o întrevedere cu el.

Președintele filipinez i-a mai spus omologului său american că „poate să se ducă dracului” după ce Obama a criticat campania violentă dusă de Manila împotriva traficului și consumului de droguri.

  • „Dacă ești corupt te voi duce cu un elicopter la Manila și te voi arunca din el. Am făcut asta înainte. De ce nu aș face-o din nou?”

Duterte a făcut această remarcă în decembrie 2016, relatând că mai devreme în cursul carierei sale a aruncat din elicopter un chinez suspectat de viol și crimă și subliniind că ar face același lucru și cu alți infractori.

  • „Doar fiindcă ești jurnalist asta nu înseamnă că nu poți fi asasinat, dacă ești un fiu de curvă”.

Președintele filipinez a spus acest lucru când a fost întrebat despre moartea unui jurnalist din capitala Manila.

  • „Dați-mi sare și oțet și o să-i mănânc ficatul”.

Duterte a spus acest lucru în aprilie 2017 pentru a descrie ce i-ar face unui terorist, adăugând că ar putea fi „de 50 de ori mai brutal” decât militanții islamiști.

  • „Am fost separat de soția mea. Nu sunt impotent. Ce ar trebui să fac? Să o las să atârne? Când iau viagra își face efectul”.

Președintele filipinez a făcut acest comentariu în timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

  • „Am vrut să-l sun să-i zic: 'Papă, fiu de curvă ce ești, du-te acasă'. Nu ne mai vizita și altă dată”.

Duterte a spus acest lucru după ce vizita papei Francisc în țara sa a dus la ambuteiaje în capitala Manila.

  • „Vă rog nu îmi ordonați ce să fac... Sau ați prefera să declar starea marțială?”

Liderul filipinez a afirmat acest lucru după ce un judecător al Curții Supreme a notat într-o decizie că doar această instanță are autoritatea de a disciplina judecători.

Duterte a acuzat instanța de ingerințe în campania sa împotriva traficului de droguri.

Președintele Filipinelor a făcut acest comentariu cu privire la unul dintre criticii săi, senatorul Antonio Trillanes, despre care a afirmat că este homosexual.

„Trillanes și cu mine suntem la fel. Dar eu m-am tratat”, a declarat acesta, explicând că el „a redevenit bărbat” după ce s-a întâlnit cu soția sa, de care este în prezent despărțit. „Deci femeile frumoase m-au tratat”, a continuat el.

  • „Nu vă vom ucide. Doar vă vom împușca în vagin”.

Duterte a declarat acest lucru într-un discurs susținut în 2018 în fața a peste 200 de foști soldați comuniști din Malacanang, dându-le indicații militarilor cu privire la ceea ce să facă în privința luptătoarelor de gherilă.

El a continuat prin a spune că, fără vagin, femeile vor fi „inutile”.

  • „Vom declara război împotriva Canadei”

Președintele filipinez a afirmat acest lucru în 2019, în urma unei dispute privind deșeurile cu Canada.

„Îi voi spune Canadei că gunoiul ei e pe drum. Organizați o primire grandioasă. Mâncați-l dacă vreți. Gunoiul e în drum spre casă”, a declarat Duterte într-o întâlnire televizată cu autoritățile locale.

„Chiar nu mă cunoașteți. Vreți o revoluție? Atunci spuneți-o. Dați-i drumul, încercați-o. O să distrugem totul”, a declarat acesta în timpul unui discurs televizat.

„O să îi ucidem pe toți cei care sunt infectați cu COVID”, a adăugat acesta. „Asta vă doriți? Putem oricând să ne încheiem existența în modul acesta”, a mai afirmat Duterte.

Duterte, un populist ce a fost primar al orașului Davao înainte de a deveni președinte, a devenit notoriu la nivel internațional la începutul mandatului său pentru brutalitatea războiului împotriva drogurilor pe care l-a declanșat în Filipine, criticii acestuia afirmând că acesta a cauzat încălcări masive ale drepturilor omului și ucideri extrajudiciare.