Președintele filipinez Rodrigo Duterte a stârnit un nou scandal după ce lăsat să se înțeleagă că homosexualitatea este o boală de care s-a "tratat" el însuși cu ajutorul "femeilor frumoase", scrie AFP.

Rodrigo Duterte saruta o tanara filipinezaFoto: Captura YouTube

Septuagenarul s-a remarcat de la ajungerea conducerii acestei țări, în 2016, prin limbajul deschis, cu tirade adeseori jignitoare, insulte, amenințări și un discurs fără niciun filtru, total neobișnuit la acest nivel de responsabilități.

Ultima polemică a fost provocată de declarațiile făcute săptămâna trecută la Tokyo în cadrul unei întâlniri cu comunitatea filipineză locală.

Acesta l-a atacat pe unul dintre principalii săi critici, senatorul Antonio Trillanes, despre care a afirmat că este homosexual.

"Trillanes și cu mine suntem la fel. Dar eu m-am tratat", a declarat președintele filipinez, explicând că a "redevenit bărbat" după ce s-a întâlnit cu soția sa, de care este în prezent despărțit.

"Deci femeile frumoase m-au tratat", a continuat el.

Duterte s-a arătat foarte fluctuant în privința chestiunii drepturilor homosexualilor. În timpul campaniei prezidențiale din 2016, s-a declarat favorabil legalizării căsătoriei între persoanele de același sex, înainte de a da înapoi.

A folosit chiar adjectivul homosexual ca insultă, cum a fost cazul ambasadorului SUA Philip Goldberg.

În timpul campaniei prezidențiale, Duterte a stârnit un scandal după ce a făcut glume legate de violarea și uciderea unei misionare australiene, în 1989, în timpul unei revolte care a avut loc într-o închisoare din Davao.

Președintele a afirmat atunci, în fața unei mulțimi de simpatizanți, că i-ar fi plăcut să fie în primul rând pentru a o viola pe misionară.