Președintele filipinez Rodrigo Duterte a acceptat miercuri nominalizarea partidului său de a candida ca vicepreședinte la alegerile prezidențiale de anul viitor, un plan criticat de rivali drept o tentativă de a rămâne la putere, relatează Reuters.

Rodrigo DuterteFoto: Profimedia Images

Lui Duterte, în vârstă de 76 de ani, îi este interzis de Constituția filipineză să candideze pentru un al doilea mandat iar interesul exprimat de acesta pentru postul de vicepreședinte, în mod tradițional o funcție ceremonială, a dus la formularea unor acuzații împotriva acestuia conform cărora vrea să rămână la putere pentru a evita posibile acțiuni deschise împotriva sa în instanțele din țară sau străinătate.

Însă Duterte afirmă că decizia sa este motivată de dragostea pe care o poartă țării.

„Este cu adevărat fiindcă vreau să văd continuarea eforturilor mele chiar dacă eu nu voi fi cel care oferă direcția. Dar aș putea ajuta”, a spus acesta într-un discurs susținut în fața partidului său.

Duterte voia ca Cristopher „Bong” Go, un asistent al său de numeroși ani, să îi succeadă ca președinte dar acesta a refuzat nominalizarea partidului.

„Este important să găsim pe cineva cu aceeași greutate ca președintele Duterte pentru a continua reformele”, a declarat Go.

Nu este deocamdată clar cine va urma să fie nominalizarea partidului după refuzul lui Go, termenul limită pentru înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale urmând să fie luna viitoare.

Sondajele de opinie o dau ca mare favorită pentru câștigarea alegerilor prezidențiale pe fiica lui Duterte, Sara, care și-a exprimat disponibilitatea să candideze pentru funcție.

Sara Duterte i-a urmat tatălui sau în funcția de primar al orașului Davao însă aceasta face parte dintr-un alt partid politic.

Citește și: