Conducerea grupului politic Renew Europe se face că nu vede retorica anti-UE tot mai puternică a premierului ceh Andrej Babiš care se pregătește de alegeri parlamentare în luna octombrie în contextul în care este vizat de mai multe anchete penale, inclusiv una instrumentată de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, scrie Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Babiš a fost deosebit de critic la adresa Parlamentului European, afirmând într-o postare pe Twitter că „voi apăra suveranitatea noastră. Haideți să luptăm împotriva fanatismului neomarxiștilor imaturi din Parlamentul European”.

Însă premierul ceh a luat în vizor și Comisia Europeană, afirmând în luna aprilie despre oficiali ai acesteia că sunt „mafioți” după ce auditul executivului UE a concluzionat că Praga trebuie să returneze subvențiile acordate Agreofert Holding, o companie agrochimică uriașă deținută anterior de Babiš.

„Este extrem de dificil pentru europarlamentarii Renew să îl vadă pe Babiš atacând constant UE”, a declarat o sursă din cadrul legislativului de la Bruxelles pentru Euractiv.

Dosare penale și interesele politice ale Renew Europe

Însă dosarul subvențiilor primite ilegal de Agrofert după 2017 nu este singurul care îi dă bătăi de cap premierului ceh.

La sfârșitul lunii mai poliția cehă a cerut inculparea acestuia pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene începută în 2007 iar în septembrie fiul său a anunțat că va depune o plângere penală împotriva lui pentru că l-a târât în dosarele sale penale.

Andrej Babiš junior pune de asemenea că a fost ținut în Crimeea împotriva voinței sale pentru a nu putea depune mărturie.

Însă conducerea grupului Renew Europe - din care face parte ANO, partidul lui Babiš, - și șefii de stat liberali ai blocului comunitar nu l-au criticat niciodată pe premierul ceh în public.

„Între timp Renew vociferează puternic împotriva încălcării statului de drept de către [Viktor] Orbán, a atacurilor sale împotriva comunității LGBT sau deturnării de fonduri europene”, a declarat o sursă familiară cu situația pentru Euractiv.

Jurnaliștii Euractiv au aflat de asemenea că liderii Renew Europe au decis să își asume o abordare pragmatică față de Babiš, similar cum Partidul Popular European sau Angela Merkel s-au comportat față de Viktor Orbán înainte ca formațiunea sa Fidesz să părăsească grupul de centru-dreapta din Parlamentul European.

De exemplu, nu este în interesul președintelui francez Emmanuel Macron să strice relațiile cu Babiš deoarece guvernul ceh este un aliat cheie al Parisului în ceea ce privește eforturile de a include energia nucleară în proiectele verzi ale UE.

Citește și: