Magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babiš, acesta afirmând despre instituția condusă de Laura Codruța Kovesi că este „un nou bici” care poate fi folosit împotriva sa, relatează Euractiv.

Laura Codruta KovesiFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

Declarațiile lui Babiš au venit după ce Parchetul General al Cehiei a confirmat informațiile apărute la începutul lunii iunie potrivit cărora dosarul a fost declinat către Parchetul European condus de Kovesi în calitate de procuror-șef al UE.

Premierul ceh a mai declarat de asemenea că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, va investiga infracțiunile financiare grave ce țin de bugetul UE și fondurile europene și a acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babiš, potrivit jurnaliștilor de la iROZHLAS.

Babiš este acuzat de conflict de interese, acuzație confirmată recent de auditorii Comisiei Europene.

Potrivit raportului redactat de auditorii Comisiei, Babiš a controlat în continuare conglomeratul agricol Agrofert care a primit fonduri europene în valoare de milioane de euro în timpul mandatului său, chiar dacă acesta a transferat nominal proprietatea asupra sa către două fonduri fiduciare în 2017.

Cehia a fost una dintre primele state UE care s-au alăturat proiectului de înființare a Parchetului European.

Citește și: