Un procuror ceh a anunțat joi că dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babiš a fost înaintat Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, relatează Euractiv.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Parchetul European condus de Kovesi și-a început activitatea pe 1 iunie, acesta fiind însărcinat cu identificarea deturnărilor de fonduri europene și a altor infracțiuni financiare.

„În legătură cu întrebarea dumneavoastră, formulare de raportare cu privire la două probleme au fost trimise nou-înființatului Parchet European”, a răspuns procurorul ceh Boris Havel unei solicitări a AFP, fără a oferi mai multe detalii.

Comisia Europeană a afirmat într-un raport de audit publicat în luna aprilie că Andrej Babiš s-a aflat în conflict de interese din cauza exercitării simultane a funcției de prim-ministru și deținerii holdingului Agrofert.

Babiš, a cincea cea mai bogată persoană din Cehia, a respins vehement acuzațiile și a insistat că a transferat Agrofert către două fonduri în februarie 2017 când era ministru de finanțe al Cehiei.

Însă documente disponibile public arată că acesta încă era proprietarul de facto al Agrofert.

Comisia Europeană a concluzionat că Babiš a exercitat „o influență decisivă asupra fondurilor fiduciare” și a cerut „o corecție financiară de 100%” pentru toate subvențiile acordate Agrofert după februarie 2017.

Babiš, un fost comunist înregistrat drept colaborator de poliția secretă din Cehia în anii 1980, este vizat de o anchetă a poliției legată de subvenții europene primite de fermele sale.

Acesta a atacat din nou UE într-un discurs susținut joi în parlament, afirmând că „nimeni din străinătate nu se va băga în treburile noastre. Nu vrem ca Parlamentul European, verzi fanatici, să ne conducă țara”.

Citește și: