Publicarea raportului final de audit realizat de Comisia Europeană cu privire la acuzațiile de conflict de interese formulate la adresa premierului ceh Andrej Babiš a provocat o reacție virulentă din partea acestuia, relatează Euractiv.

Andrej BabisFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

„Este scandalos că un ofițer de la Bruxelles îndrăznește să interpreteze legea cehă. Este inacceptabil”, a afirmat Babiš, adăugând că „auditul a fost manipulat și fabricat intenționat”.

„Nu aduce nimic nou. Sunt minciuni repetate ale mafiei de auditori organizată de informatori ai Partidului Piraților (n.r. unul dintre principalele partide de opoziție din Cehia)”, a acuzat acesta.

Sondajele de opinie arată că Partidul Piraților se situează pe primul loc în preferințele alegătorilor înainte de alegerile parlamentare programate să aibă loc în această țară în luna octombrie, depășind partidul de centru dreapta ANO condus de Babiš.

Potrivit raportului final, Cehia ar trebui să returneze subvențiile acordate Agreofert Holding, o companie agrochimică uriașă deținută anterior de premierul ceh.

Babiš afirmă că a transferat proprietatea asupra holdingului către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru al finanţelor, pentru a se conforma unei legi anticorupţie elaborată în conformitate cu interesele sale şi poreclită „Legea Babis”.

Însă documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert. Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie într-un raport publicat vineri, versiune actualizată a unui text precedent dat publicităţii în 2019.

Guvernul ceh neagă acuzațiile încă din 2019 și Babiš a declarat luni că „Republica Cehă nu va returna niciun ban”, adăugând că el nu exercită nicio influență asupra plăților de subvenții UE.

Pe același subiect: