Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că grupul Partidului Popular European din Parlamentul European va cere activarea mecanismului de corelare a fondurilor europene de respectarea statului de drept față de premierul Cehiei, Andrej Babiš.

Andrej Babis si Viktor OrbanFoto: Consiliul European

„Am adoptat anul trecut regulamentul privind condiționarea fondurilor europene de statul de drept tocmai pentru a avea un instrument prin care să apărăm interesele financiare ale cetățenilor Uniunii Europene de politicienii corupți sau suspectați de corupție. Raportul final al Comisiei Europene publicat vineri arată clar că prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš, a încălcat atât legislația europeană, cât și legislația națională în ceea ce privește conflictul de interese”, a scris europarlamentarul român pe Facebook.

Acesta a precizat că raportul prezintă cum o companie controlată de prim-ministrul Cehiei a primit ilegal fonduri europene de aproximativ 11 milioane de euro, încălcând noua legislație privind conflictul de interese intrată în vigoare în Cehia în 2017.

„Din aceste motive, compania trebuie să returneze banii. Noi, Grupul PPE din Parlamentul European, cerem Comisiei Europene să activeze mecanismul privind statul de drept având în vedere că Guvernul Cehiei nu a reușit să prevină sau să sancționeze conflictul de interese în care se află șeful guvernului”, a anunțat Mureșan.

Acesta a subliniat că „prim-ministrul Andrej Babiš trebuie să înțeleagă că singurele opțiuni ale sale sunt fie demisia, fie vânzarea companiei care face obiectul conflictului de interese, altfel guvernul său riscă să nu mai poată accesa fondurile europene. Ceea ce a făcut Babiš cu fondurile europene în Cehia seamănă foarte mult cu ceea ce a făcut Dragnea în România”.