O biserică de pe insula spaniolă La Palma s-a prăbușit ca un castel de nisip din cauza scurgerilor de lavă provocate de eruperea vulcanului Cumbre Vieja, relatează Euronews.

Biserica din La PalmaFoto: Captura video

Imaginile dramatice au surprins fumul dens care a cuprins turnul bisericii înainte de prăbușirea în doar câteva secunde a acesteia.

Vineri, echipajele de urgență s-au retras din vecinătatea vulcanului după ce mai multe erupții explozive au aruncat roci fierbinți și cenușă care s-au împrăștiat pe o zonă întinsă.

Institutul de Vulcanologie al Insulelor Canare a anunțat că un nou canal de erupție s-a deschis sâmbătă dimineața.

Râuri de lavă au început să curgă în jos pe versantul muntelui, distrugând totul în calea lor, inclusiv 420 de clădiri.

Lava a ajuns să acopere o suprafață de 190 de hectare, potrivit ultimelor estimări.

Intensitatea erupției care a început pe 19 septembrie a crescut în ultimele zile, ducând la evacuarea a 3 noi sate de pe insulă.

Însă îngrijorarea cea mai mare a autorităților spaniole este norul imens de cenușă rezultat în urma celor 7 zile de erupții, acesta fiind purtat de vânt deasupra întregii insule.

Cenușa care cade la pământ poate cauza afecțiuni ale plămânilor, căilor respiratorii și ochilor.

Autoritățile locale au îndemnat rezidenții să evite ieșitul din locuințe și să poarte măști și ochelari de protecție când sunt nevoiți să o facă.

Erupția din ultima săptămână este prima înregistrată pe insula La Palma după anul 1971.

Deocamdată nu au fost raportate victime sau persoane rănite însă autoritățile au dispus evacuarea a aproape 10% din populația de aproximativ 85.000 de locuitori ai insulei.