Râuri de lavă s-au scurs în cursul nopţii pe versanţii vulcanului de pe insula spaniolă La Palma, iar aeroportul local a fost închis după ce erupţia s-a intensificat şi a intrat în cea mai explozivă fază de până în prezent, informează Reuters sâmbătă.

Vulcanul Cumbre ViejaFoto: Desiree Martin / AFP / Profimedia Images

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a intrat în erupţie duminică şi a expulzat de atunci mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au condus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

Autorităţile au declarat sâmbătă că cele 160 de persoane care au fost evacuate vineri din alte trei localităţi nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a-şi recupera bunurile din cauza "evoluţiei urgenţei vulcanice".

Experţii au anunţat că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă.

"Măsurătorile efectuate în cadrul monitorizării vulcanice de la începutul erupţiei au înregistrat cea mai înaltă activitate energetică de până în prezent, vineri după-amiază", au indicat serviciile pentru situaţii de urgenţă într-un comunicat emis în seara aceleiaşi zile.

Operatorul aeroportuar spaniol Aena a anunţat sâmbătă că aeroportul de pe insulă a fost închis. "Aeroportul La Palma este nefuncţional din cauza acumulării de cenuşă. Activităţile de curăţare au început, însă situaţia se poate schimba în orice moment", a indicat operatorul pe Twitter.

La Palma, cu o populaţie de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul Insulele Canare. (Agerpres)