Catedrala Notre-Dame, stabilizată după incendiul devastator din aprilie 2019, este gata să fie reconstruită, a confirmat grupul de lucru Rebâtir Notre-Dame de Paris.

HotNews.roFoto: Hotnews

Construcţia şi curăţirea interiorului emblematicei clădiri vechi de 850 de ani sunt aşteptate să înceapă în următoarele luni, relatează News.ro.

Grupul a anunţat pe Facebook că are în vedere ca proiectul să fie finalizat până în primăvara lui 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta a fost obiectivul anunţat de preşedintele Emmanuel Macron în zilele de după incendiul din 2019, mulţi considerându-l prea ambiţios, dacă nu chiar imposibil.

„Spunem oficial că este salvată acum, pilonii sunt solizi, pereţii ei sunt solizi, totul este adus laolaltă”, a declarat Jean-Louis Georgelin, şeful Rebâtir Notre-Dame, pentru BFM TV. „Suntem hotărâţi să câştigăm această bătălie cu 2024, să redeschidem catedrala noastră în 2024. Va fi onoarea Franţei să facă asta şi vom face asta, pentru că suntem uniţi în acest scop”.

El a explicat şi că pereţii din interior şi podelele catedralei vor trece printr-un „proces de curăţare riguroasă” la finalul lunii septembrie. Construcţia, care va fi externalizată de stat unor companii private, este aşteptată să înceapă lunile următoare.

Banii pentru aceste lucrări vor veni din cele 845 de milioane de euro promise de donatori privaţi şi corporaţii.

În vara anului trecut, preşedintele francez a pus capăt speculaţiilor potrivit cărora catedrala Notre-Dame din Paris va fi reconstruită într-o manieră modernă, asigurând că ea va fi refăcută pe cât posibil conform structurii avute înainte de incendiul din 2019.

Obiectivul Rebâtir Notre-Dame este ca ea să fie gata pentru a găzdui o slujbă pe 16 aprilie 2024.