Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată de un incendiu în urmă cu doi ani, se va redeschide în 2024, a promis miercuri ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot, anunțând că apelul public lansat pentru strângerea fondurilor în scopul restaurării a dat roade, relatează AFP.

Notre-Dame (8)Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Cu donații în valoare de 833 milioane de euro, ministrul Roselyne Bachelot a declarat: ”Vă pot spune că în 2024 catedrala Notre-Dame de Paris va fi redeschisă”.

Ministrul urmează să meargă la fața locului joi cu președintele Emmanuel Macron, la doi ani după ziua incendiului care a devastat parțial catedrala, o capodoperă a artei gotice, pe 15 aprilie 2019.

Reprezentantul domnului Macron pentru reconstrucție, generalul Jean-Louis Georgelin, a asigurat, de asemenea, că Notre-Dame se va redeschide în 2024 și că un Te deum va fi sărbătorit acolo pe 16 aprilie a acelui an. Dar nu toate lucrările vor fi finalizate până la această dată.

La 15 aprilie 2019, pe când se afla în restaurare, celebra catedrală gotică, veche de 850 de ani şi un adevărat simbol al Franţei, şi-a pierdut turla, acoperişul şi orologiul, precum şi o parte din bolta sa, distrusă de flăcări, sub privirile a mii de trecători.

În noaptea incendiului, emoţia a cuprins întreaga lume, şocată de spectacolul impresionant al incendiului cu care s-au luptat pompierii.

Catedrala era o atracţie obligatorie pentru zeci de milioane de turişti care vizitau Parisul în fiecare an înainte de criza Covid-19. De asemenea, un interes mondial este legat şi de Victor Hugo şi romanul său "Notre-Dame de Paris".

"A avut un efect ca de 11 septembrie. Să vezi incendiul în direct, pe toate posturile din lume. Din Brazilia până în Asia, prăbuşirea turlei a fost pentru tânăra generaţie ceea ce a reprezentat prăbuşirea turnurilor din New York pentru părinţii lor", a estimat pentru AFP Stanislas de Laboulaye, responsabil cu coordonarea reconstrucţiei la nivel internaţional.