Partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, s-a clasat pe prima poziție la alegerile de trei zile pentru Duma de Stat, iar Partidul Comunist pe locul 2 cu 25.17% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare, după ce Kremlinul a înlăturat candidații opoziției. Secțiile de vot s-au închis în toate regiunile Rusiei, după trei zile de vot , în timp ce prezența națională la vot la ora 19.00 era de 45.15%, potrivit Șefei Comisiei Electorale Centrale, care a confirmat 12 cazuri de voturi multiple la nivel național, în ciuda informațiilor și imaginilor care au arătat că fraudele au fost extinse și nu doar izolate, relatează Reuters, AFP și Moscow Times.

Putin votand online la alegerile parlamentareFoto: Captura YouTube

Cu doar 9% din buletinele de vot numărate la nivel național, Comisia Electorală Centrală a declarat că Rusia Unită a câștigat 38,57% din voturi.

Separat, un exit-poll realizat de INSOMAR și publicat de agenția de știri RIA din Rusia a prezis că Rusia Unită va câștiga alegerile parlamentare cu puțin peste 45% din voturi.

Partidul a câștigat puțin peste 54% din voturi în 2016, ultima dată când au avut loc alegeri parlamentare. De atunci, s-a confruntat cu o scădere a popularității sale, pe fondul scandalurilor de corupție, al nivelului de trai în scădere, dar și a operațiunilor masive de represiune a criticilor Kremlinului din ultimii ani.

Rezultatele parțiale au arătat că Partidul Comunist a obținut 25,17% din voturi, urmat de partidul naționalist LDPR cu 9,6%.

Aliații criticului Aleksei Navalnîi i-au îndemnat pe ruși să urmeze strategia sa de vot inteligent, care echivalează cu sprijinirea candidatului cu cele mai mare șanse să învingă Rusia Unită într-un anumit district electoral.

Vot multiplu filmat:

Partidul lui Putin era așteptat să câștige acest scrutin după ce Kremlinul a zdrobit programul lui Aleksei Navalnîi ”vot inteligent” și a interzis candidații opoziției de a participa la scrutin.

Așteptata victorie a partidului Rusia Unită cel mai probabil va fi folosită de Kremlin ca dovadă pentru sprijinul acordat de populație lui Vladimir Putin, care a fost la putere ori ca președinte, ori ca premier din 1999.

Locuitori din Donbas au votat în alegerile legislative din Rusia

Mii de persoane din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei au votat în acest sfârşit de săptămână în alegerile parlamentare din Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres

Până duminică după-amiază, peste 150.000 de locuitori din Donbas, care dispun de cetăţenia rusă, votaseră în alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), potrivit TASS.

Ucraineni cu cetăţenie rusă din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost transportaţi gratuit cu sute de autocare şi cu trenul în regiunea rusă Rostov pe Don, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a vota.

Există numeroase fotografii şi înregistrări video pe reţelele de socializare cu autobuze pline cu oameni care flutură drapelul rus. În plus, cetăţenii ruşi care locuiesc în teritoriile controlate de rebelii separatişti din Donbas au putut vota online în aproape 400 de "centre informatice".

Portalul internet independent rus meduza.io a relatat că autorităţile ruse au eliberat paşapoarte ruseşti pe ultima sută de metri într-un efort de a creşte participarea la alegerile care au durat trei zile.

Ministerul ucrainean de Externe a evocat anterior "participarea forţată" a cetăţenilor ucraineni la alegerile din Rusia şi, în acelaşi timp, a criticat deschiderea secţiilor de votare în peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Citește și: