Aproximativ 108 milioane de ruși sunt așteptați la urne de vineri până duminică pentru a alege cei 450 de deputați ai Dumei de Stat (camera inferioară), în timp ce Rusia Unită, partidul lui Putin, este așteptat să câștige o nouă majoriate în ciuda unei scăderi de popularitate pe fondul scandalurilor de corupție, al nivelului de trai în scădere, dar și a operațiunilor masive de represiune a criticilor Kremlinului din ultimii ani.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Votul este un test al puterii președintelui Vladimir Putin, în timp ce Kremlinul se confruntă cu nemulțumiri din cauza nivelului scăzut de trai și a legăturilor groznice cu Occidentul.

În joc se află super-majoritatea partidului Rusia Unită din Duma de Stat, care anul trecut l-a ajutat pe Putin cu reformele constituționale care îi permit să candideze din nou la funcția de președinte și să rămână la putere până în 2036.

Votul se desfășoară până duminică seară și este văzut ca un test înainte de alegerile prezidențiale din 2024, un moment extrem de sensibil pentru Kremlin în cazul în care ar trebui să se angajeze într-o tranziție către o nouă figură politică.

Putin, un fost ofițer KGB care împlinește 69 de ani luna viitoare, nu a spus dacă va încerca să fie reales după finalizarea mandatului său în 2024. El a fost ori președinte, ori premier din 1999.

Cel mai înverșunat critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a sperat că o campanie condusă de echipa sa din exil ar putea să încurce planurile Rusiei Unite.

Aplicaţia sa le permitea utilizatorilor să vadă pentru ce concurent să voteze în circumscripţia lor electorală.

Însă Google și Apple au eliminat aplicația concepută de opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, aplicație ce făcea parte din campania de promovare a unui vot tactic în alegerile parlamentare care au început vineri.

Navalnîi îndeamnă la votarea comuniștilor

Cum opoziția a fost redusă la tăcere prin arestarea și hărțuirea liderilor și principalilor aliați ai lui Navalnîi (închis la începutul anului după episodul tentativei de otrăvire), este de așteptat ca scrutinul să fie câștigat fără niciun fel de emoții de formațiunea președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, singura miză reală fiind legată doar de prezența la urne care ar putea fi extrem de scăzută.

Cu o popularitate scăzută, pe fondul scandalurilor de corupție și al nivelului de trai în scădere, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, are mai puțin de 30% din opiniile favorabile conform sondajelor.

Partidul Comunist condus de decanul de vârstă Ghennadi Ziuganov, în vârstă de 77 de ani, este văzut ca cel mai puternic rival al partidului de guvernământ în acest scrutin, urmat de Partidul Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovschi, în vârstă de 75 de ani.

Ambele partide, precum partidul O Rusie Dreaptă, îl sprijină pe Putin în mai multe aspecte politice cheie.

Aliații lui Navalnîi numesc alegerile o farsă și le-a spus susținătorilor săi să voteze pentru candidații care cred că au cele mai mari șanse să învingă Rusia Unită în districtele lor.

Mulți dintre acei politicieni sunt comuniști.

Astfel, potrivit unei liste publicate miercuri de echipa lui Navalnîi, aproximativ 140 din cei 225 erau comuniști.

În afară de comuniști, această listă include aproximativ 50 de nume de candidați din partidul de la partidul O Rusie Dreaptă și 20 de candidați de la Partidul Liberal Democrat (LDPR).

Sondajele arată o scădere atât pentru Putin, cât și pentru Rusia Unită, din cauza salariilor care nu au mai crescut sau chiar au scăzut, frustrărilor legate de pandemie și de creșterea inflației.

În perioada premergătoare votului, Putin a aprobat plăți unice sau creșteri salariale către ofițeri de poliție, soldați, pensionari pentru a consolida baza de vot a Rusiei Unite.

Sondajele de opinie conduse de stat arată că popularitatea Partidului Comunist a crescut în ultimele luni, în timp ce popularitatea Rusiei Unite a scăzut luna trecută la cel mai scăzut nivel din 2006, deși a rămas cel mai popular partid.

Cum se desfășoară alegerile pentru Duma de Stat

Votul se desfășoară concomitent cu alegerile pentru guvernatorii regionali și consiliile locale. Alegerile se întind pe trei zile ca măsură de precauție pentru limitarea răspândirii coronavirusului, o mișcare despre care criticii spun că va duce la scăderea capacității de monitorizare a cazurilor de fraudă.

Alegerile de la Moscova și mai multe regiuni vor utiliza la scară largă votul electronic pentru prima dată, în timp ce criticii spun că este netransparentă și deschisă abuzului.

225 de deputați care candidează pentru un loc în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului Federației Ruse, vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul prin vot uninominal.

Surse: Reuters, AFP.

Citește și: