Alegerile parlamentare ce se desfășoară în acest weekend în Rusia au fost marcate de acuzații de fraudă masivă, opozanții Kremlinului prezentând imagini cu oameni cărora le sunt înmânate mai multe buletine de vot. Dincolo de fraudă, votul multiplu are și un tarif: unui rezident din Moscova i s-a oferit suma de 1.000 de ruble (15 dolari) pentru a vota partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Informația a fost publicată de site-ul de știri Znak, publicația precizând că l-a contactat pe bărbatul în cauză care a explicat că plata urma să fie efectuată după ce trimitea dovada votului său, pe mesagerie.

OSCE nu a trimis observatori la această rundă de alegeri, invocând restricțiile excesive impuse de autorităție de la Moscova, amintește Euronews.

Însă grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos a semnalat mai multe cazuri de fraudare a votului de la turismul electoral la secții de vot nesupravegheate, la lejeritatea cu care sunt manipulate buletinele de vot până la situații în care un set de buletine au fost depozitate peste noapte într-un birou cu ușa spartă. Asta în condițiile în care procesul electoral a început vineri dimineață și mare parte dintre cetățeni au votat deja.

“Alegerile în Rusia sunt un circ. Există clovni, avem și public pentru așa ceva și avem și un proprietar al circului. Oricine merge să voteze este un clovn”, spunea recent într-o emisiune radio un ascultător care explica de ce nu va vota în alegerile parlamentare.