Trei soldați ucraineni au fost ucişi, iar alţi zece au fost răniţi, pe linia frontului cu separatiştii proruşi, în estul ţării, în weekend, a anunţat armata, relatează AFP și Barrons, potrivit News.ro

Soldat ucrainean in DonbasFoto: STR / AFP / Profimedia

Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale, cel puţin 53 de militari ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, după ce anul trecut au fost ucişi 50.

În rândul separatiştilor, peste 30 de combatanţi au fost declaraţi morţi din ianuarie încoace.

Doi militari au fost ucişi, iar alţi zece au fost răniţi sâmbătă, după ce rebeli au tras către poziţii ucrainene cu sisteme de artilerie de calibru mare şi lansatoare de rachete şi le-au bombardat cu mine lansate din drone, a precizat duminică, într-un comunicat, armata ucraineană.

Un al treilea militar a fost ucis duminică, într-un tir inamic, a anunţat armata duminică seara, într-un comunicat separat. Majoritatea atacurlor de sâmbătă şi duminică au avut loc în regiunea Doneţk, se precizează în comunicat.

Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti, în regiunile Doneţk şi Lugansk, un război care a izbucnit după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea şi care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Rusia dezminte că-i înarmează pe separatişti, în pofida numeroaselor elemente care arată că trimite oameni, arme şi bani pentru a-i susţine.

În urma respectării în mare a unui armistiţiu între Kiev şi separatişti în a doua jumătate a lui 2020, tensiunile au crescut cu un nivel anul acesta între Ucraina şi Rusia, după ce Moscova a organizat manevre cu aproximativ 100.000 de militari la frontiera ucraineană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aprecia vineri că este posibilă o invazie rusă a Ucrainei.

„O escaladare puternică din partea Rusiei este cel mai grav lucru care se poate întâmpla. Din nefericire, un asemenea risc există”, a subliniat el la un forum internaţional, la Kiev.

Citește și: