America s-a recules, sâmbătă, la împlinirea a 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, cel mai sângeros atac străin comis vreodată pe teritoriul SUA. Comemorările au început la New York, unde a avut loc un ceremonial de omagiere e a celor 3.000 de victime ale atentatelor, la care au participat președintele Joe Biden și foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton.

Sotii Biden, Obama si Clinton, la memorialul 9/11Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și fostul președinte George W. Bush au fost în același timp prezenți la ceremonia de comemorare din Shanksville, Pennsylvania.

Ceremoniile de la New York au loc în aşa-numitul „Ground Zero”, locul unde se înalţau cele două turnuri gemene doborâte în 2001. Pe locul fostelor clădiri World Trade Center a fost creat un memorial, unde sunt gravate numele victimelor atacurilor.

Preşedintele Joe Biden se va deplasa pe parcursul zilei şi la sediul Pentagonului, precum şi în Pennsylvania.

LIVEVIDEO cu ceremoniile de comemorare de la New York

23.35 Președintele Joe Biden a încheiat sâmbătă ceremoniile de omagiere a victimelor atacurilor de la 11 Septembrie, el mergând și la Pentagon, în apropiere de Washington, locul unde unul dintre avioanele deturnate de jihadiști s-a prăbuşit omorând 184 de persoane.

Sediul Departamentului Apărării a fost ultima etapă a vizitei preşedintelui american, care a mers la cele trei situri îndoliate de atacurile reţelei islamiste Al-Qaida, soldate cu aproximativ 3.000 de morţi la 11 septembrie 2001.

Preşedintele democrat s-a recules la Memorialul de la Pentagon, împreună cu soţia sa Jill Biden, precum şi cu vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei Doug Emhoff, şi au participat la o ceremonie de depunere a unor coroane de flori.

18.32George W. Bush regretă dezbinarea Americii la 20 de ani după 11 septembrie.

„În săptămânile și lunile următoare atacurilor din 11 septembrie, am fost mândru să conduc un popor impresionant, rezistent și unit. Dacă vorbim despre unitatea Americii, acele vremuri par îndepărtate”, a spus el în timpul unui discurs ținut la Shanksville (Pennsylvania), unde unul dintre cele patru avioane deturnate de Al-Qaida s-a prăbușit în dimineața zilei de 11 septembrie 2001.

17.40 Fostul președinte George W. Bush (care era liderul SUA la momentul atentatelor) și soția sa Laura Bush sunt prezenți la ceremoniile din orașul Shanksville, statul Pennsylvania, în onoarea victimelor zborului 93 al United Airlines, prabușit pe un câmp în apropiere, după ce a fost deturnat de teroriști.

În cadrul ceremonialului au fost citite numele pasagerilor și echipajului acestui zbor.

La ceremonia de comemorare din Shanksville, Pennsylvania participă și vicepreședintele SUA Kamala Harris, alături de soțul său.

16.25 Bruce Springsteen a interpretat piesa „I’ll see you in my dreams” în timpul ceremoniilor de comemorare de la Ground Zero. Sunt citite numele victimelor.

15.50 La ora locală 8:46 a fost ținut primul moment de reculegere, pentru a marca ora la care primul avion deturnat a lovit Turnul de nord (110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.

În total, vor fi ţinute şase momente de reculegere şi vor fi citite numele tuturor victimelor.

15.40 Președintele Joe Biden și prima doamnă Jill Biden au ajuns la „Ground Zero” din New York, locul atentatelor.

La ceremonie sunt de asemenea prezenți foștii președinți americani Barack Obama și Bill Clinton și soțiile lor, dar și alți politicieni.

Joe Biden şi soţia sa Jill vor merge sâmbătă în toate cele trei locuri emblematice ale atentatelor de la 11 septembrie 2001: la New York, la sediul Pentagonului şi în statul Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un avion deturnat de jihadişti în urmă cu 20 de ani.