Lideri politici din numeroase ţări au transmis cu prilejul comemorării a două decenii de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, în care şi-au pierdut viaţa aproape 3.000 de persoane, mesaje de solidaritate şi compasiune către familiile celor dispăruţi în tragicul eveniment, reafirmându-şi hotărârea de a apăra libertatea şi a combate ameninţările teroriste, relatează Agerpres citând agenţiile de presă internaţionale.

Comemorare 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001Foto: MIKE SEGAR / UPI / Profimedia

"Nu vom uita niciodată. Vom continua să luptăm pentru libertate", a scris pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron, postând o înregistrare video cu un drapel american arborat la Palatul Elysee din Paris.

La Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adus un omagiu victimelor atacurilor jihadiste din 11 septembrie. „Pe 11 septembrie ne amintim de cei care şi-au pierdut viaţa şi îi onorăm pe cei care şi-au riscat viaţa pentru a-i ajuta. Chiar şi în momentele cele mai sumbre şi mai grele, cel mai bun din natura umană poate ieşi la iveală. UE este de partea SUA în apărarea libertăţii şi compasiunii împotriva urii”, a notat Von der Leyen într-un tweet.

În Regatul Unit, regina Elisabeta a II-a a adus la rândul său un omagiu victimelor atentatelor, precum şi celor care au contribuit apoi la "reconstrucţie", într-un mesaj adresat preşedintelui american Joe Biden. "Gândurile şi rugăciunile mele - şi cele ale familiei mele şi ale întregii ţări - rămân lângă victime, supravieţuitori şi familiile afectate, precum şi lângă primele persoane care au intervenit şi lângă echipele de salvare", a declarat suverana de 95 de ani.

În Italia, preşedintele Sergio Mattarella a exprimat solidaritatea ţării sale cu SUA şi alţi aliaţi "pentru a contracara orice ameninţare teroristă".

În Elveţia, preşedintele Guy Parmelin a subliniat într-un tweet "respingerea necondiţionată a terorismului". Aceste atentate "au schimbat politica în întreaga lume şi au avut de asemenea un impact asupra vieţii noastre în Elveţia. Afirmând respingerea necondiţionată a terorismului peste tot şi mereu, îmi exprim solidaritatea cu toate victimele sale", a scris el.

În Germania, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal Angela Merkel, Steffen Seibert, a adus cu sobrietate un omagiu victimelor atentatelor. "Astăzi, atentatele din 11 septembrie din SUA marchează a 20-a lor aniversare. Ne vom aminti mereu de victime", a scris Seibert într-un tweet.

În Australia, premierul Scott Morrison a adus un omagiu celor "2.977 de persoane care şi-au pierdut viaţa în acea zi". "Ziua de 11 septembrie ne aminteşte că nu putem nicicând considera ca dobândite pentru totdeauna pacea noastră, libertatea noastră şi modul nostru de viaţă", a scris Morrison într-o scrisoare deschisă în care prezintă "sincere condoleanţe întregului popor american".

Sunt "momente când lucrurile pe care le credeam sigure se pot schimba într-o clipă şi înţelegem că nimic nu va mai fi ca înainte", a continuat Morrison, evocând "şocul pe care l-am simţit atunci când fundaţiile lumii noastre păreau să se zdruncine. 11 septembrie 2011 în SUA a fost una dintre acele zile", a scris el.

Klaus Iohannis: Solidari cu poporul american; reafirmăm hotărârea de a combate terorismul

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat sâmbătă solidar cu poporul american, la 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, reafirmându-şi hotărârea de a combate terorismul.

„La 20 de ani de la 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, supravieţuitorilor, salvatorilor şi tuturor celor ale căror vieţi au fost afectate de acel act atroce de ură. În această zi de comemorare, suntem solidari cu poporul american şi ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul”, a scris Iohannis, într-un mesaj în limba engleză postat pe Twitter.

În atentatele petrecute acum 20 de ani şi-au pierdut viaţa peste 3.000 de oameni, între care şi cinci români: Eugen Gabriel Lazăr, Corina Stan, Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean, Ana Fosteris.