11 septembrie 2001 e o zi care a rămas în istorie, momentul când Statele Unite ale Americii au suferit cel mai sângeros atac străin comis pe teritoriu american vreodată. Două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști și apoi au lovit în plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center, în timp ce alt avion cu pasageri s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania. 3.000 de victime din 90 de țări, inclusiv 5 români, din care peste 1.000 încă nu au fost oficial identificate - bilanțul sumbru al atentatelor. La „Ground Zero” din New York, locul atentatelor, totul s-a schimbat: zona a devenit un adevărat altar închinat celor care au avut de suferit și care îmbină spații verzi și monumente cu noi construcții impresionante.

New York și luminile World Trade CenterFoto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

Cronologia atacurilor de pe 11 Septembrie 2001 - Ce s-a întâmplat mai exact?

La ora locală 08.45 (n.r – 15.45 ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit Turnul de nord (110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.

Câteva minute mai târziu, la 9.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn, Turnul de Sud.

Un alt grup de terorişti a prăbușit zborul American Airlines numărul 77 în Pentagon la ora 9:37 AM.

Turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 9:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul.

Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost fie Capitoliul , fie Casa Albă, s-a prăbușit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriștii.

Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute. La prăbușirea turnului de nord, resturile clădirii au avariat grav clădirea WTC 7. Integritatea sa structurală a fost compromisă şi mai mult de incendiile de după, iar clădirea s-a prăbușit mai târziu în acea zi, la ora 5:20 PM.

Câte persoane au murit pe 11 Septembrie 2001? Câte au fost rănite?

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morți din 90 de țări, inclusiv cinci români, și a devenit cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor.

Cel puţin 200 de oameni au murit după ce au sărit din turnurile în flăcări și peste 400 de lucrători ai serviciilor de urgență care au fost prezenți la locul dezastrului au murit în timp ce încercau să salveze oameni şi să stingă incendii.

Peste 6.000 de oameni au fost răniți în atentatele din 11 septembrie.

Dintre cele aproape 3.000 de victime ale atacurilor, o treime încă sunt neidentificate. De fapt, abia în urmă cu doar câteva zile victimele cu numărul 1.646 și 1.647 au fost identificate, cu ajutorul unor tehnologii noi de secvențiere a ADN-ului.

---

Cine a revendicat atacul de la World Trade Center?

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama bin Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Cincisprezece dintre cei 19 oameni implicați în atentate proveneau din Arabia Saudită, restul erau din Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Liban. Unii au locuit o perioadă în Europa şi au putut să se integreze cu uşurinţă în Statele Unite.

World Trade Center

World Trade Center a fost un complex de şapte clădiri din Manhattan, folosite în special ca spaţii comerciale şi de birouri. În momentul finalizării lor, la începutul anilor ’70, Turnurile Gemene, cu o înălţime de circa 400 de metri, erau cele mai înalte clădiri din lume.

Anterior, complexul de la World Trade Center a mai fost vizat de un atac terorist.

În 1993, un grup de terorişti a detonat un camion cu explozibili în parcarea subterană de sub complexul World Trade Center. Explozia a afectat şapte etaje, s-a soldat cu şapte morţi şi peste 1.000 de răniţi. Însă turnurile au rămas în picioare. FBI a arestat ulterior mai mulţi islamişti responsabili pentru atentat.

Sursa: Library of Congress

---

Știau SUA că va urma un atac?

Au existat mai multe incidente înainte de atacurile din 11 septembrie care au sugerat că urmează un atentat de proporţii. Printre acestea se numără atentatul din 1993 de la World Trade Center, atentatele din 1998 de la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, atacul din 2000 asupra USS Cole, care era ancorat în Yemen.

CIA i-a urmărit chiar pe o parte dintre atentatorii din 11 septembrie, pe teritoriul Statelor Unite, pentru că erau suspectaţi că reprezintă o ameninţare pentru securitate, dar autorităţile nu au acţionat pe baza acestor informaţii.

Cum au fost deturnate avioanele folosite în atacurile de la 11 septembrie?

Atentatorii au intrat în cabinele celor patru avioane şi au ucis sau imobilizat echipajul folosind cuttere şi alte instrumente rudimentare.

Pasagerii de la bordul United Airlines Flight 93 au decis să acţioneze împotriva teroriştilor şi au intrat în cabină, înainte ca islamiştii să reuşească să prăbuşească avionul, omorându-i pe toţi cei aflaţi la bord.

Avionul se îndrepta spre Washington D.C., unde probabil că viza Casa Albă sau clădirea Capitoliului.

Osama bin Laden, ucis după 10 ani

Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe bin Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită Navy SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe ben Laden şi mai mulţi dintre bodyguarzii săi.

Ce a făcut SUA după atentatele din 2001?

Al-Qaida, sprijinită de talibani – o mişcare politică islamică fundamentalistă care a dominat Afganistanul din 1996 până în 2001 – a revendicat rapid atacurile din 11 septembrie.

Preşedintele din acea perioadă, George W. Bush, cu sprijinul Congresului, a ordonat o invazie militară a Afganistanului, pentru a distruge al-Qaida şi a-i îndepărta pe talibani de la putere.

Operațiunea americană în Afganistan s-a încheiat oficial în acest an, după 19 ani de lupte. În urma armatei SUA și a celorlalți aliați NATO care au contribuit la operațiune, talibanii au recuperat țara în doar două săptămâni.

După atacurile din 11 septembrie, administrația Bush a evocat și presupuse legături între agenţii al-Qaida şi serviciile de informaţii din Irak.

Oficialii americani au afirmat şi că Irakul are arme de distrugere în masă, în special arme biologie. Nicio astfel de armă nu a fost descoperită după invadarea şi ocuparea Irakului.

Atacurile din 11 septembrie au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea.

Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

Surse: USA Today, News.ro, HotNews.ro, Rador, Reuters.

FOTO - Cum arată acum „Ground Zero” - Ce s-a ridicat în locul fostului World Trade Center

Pe "Ground Zero" din New York - locul de unde odată se ridicau turnurile gemene - noul complex World Trade Center a prins contur în ultimii ani, mai ales după ce a fost inaugurată "Freedom Tower" sau One World Trade Center - cea mai înaltă clădire din emisfera vestică - 541 de metri înalțime.

La zece ani de la atentatele teroriste din 21 septembrie 2001, pe locul fostelor turnuri gemene americanii au deschis publicului un memorial. Pe pereții fundațiilor fostelor turnuri au fost amenajate fântâni imense în care apa cade încontinuu și se scurge într-o gaură din mijloc care pare fără fund. Un loc al plângerii în care americanii și nu numai vin, mai ales pe 9/11 în fiecare an, că la un loc de pelerinaj.

Sursa foto: Ed Jones / AFP / Profimedia Images

---

Memorialul 9/11 - Fântânile care curg mereu în locul turnurilor gemene

Cele două imense fântâni sunt "înrămate" de un parapet metalic pe care sunt gravate numele celor aproape 3.000 de victime. Acolo, în spațiul gol al literelor, oamenii care vin pun câte un trandafir sau câte un steag în semn de amintire.

Toată zona este impresionantă, iar noaptea în special, când fântânile sunt puternic luminate, întregul complex capătă o mare încărcătură emoțională.

În jurul fântânilor pe parapete metalice sunt gravate numele celor 2.996 de victime:

Apa curge mereu în golul lăsat în urma de Turnurile Gemene:

Steaguri și flori puse de cei care vin la Ground Zero:

---

Muzeul 9/11

Între cele două fântâni care curg în fostele fundații ale turnurilor, pe locul fostei Sfere de metal care era așezata intre turnurile gemene, a fost ridicat un muzeu al comemorării tragediei din 2001.

Edificiul a fost conceput la exterior sa semene cu o clădire prăbușita, iar la intrare, chiar dincolo de peretele de sticla, străjuiește unul dintre ultimii piloni de baza al turnurilor ce a fost ridicat din zona prăbușirii în 2002.

Pe 21 mai 2014 Muzeul a fost inaugurat și deschis publicului. Pagina web a muzeului poate fi accesata aici.

Clădirea Muzeului, în dreapta, între fântâna (prim-plan) și noul One World Trade Center (în fundal):

Parcul 9/11 în care a fost plantat și unul din pomii care au supraviețuit atentatelor

În jurul fântânilor din fundațiile fostelor turnuri gemene, autoritățile americane au amenajat un parc cu zone paralele cu gazon și copaci plantați în aliniament. Parcul acum se numește Liberty Park.

Printre toți arborii din parc se afla si unul din cei câțiva copaci din jurul fostelor turnuri gemene care au supraviețuit in urma prăbușirii celor doua clădiri în 2001.

Copacul - un păr de tip chinezesc - a fost găsit intre rămășitele turnurilor aproape ars, cu o singura creanga întreagă. În 2010, după ani în care a fost îngrijit sa crească înapoi, a fost adus și plantat în parcul ce se construia în jurul fântânilor de la Ground Zero.

Pomul supraviețuitor, adus înapoi la Ground Zero în 2010, securizat cu cabluri și protejat cu un gard:

Lângă parc, într-un colt al întregului complex se regăsește o micuța stație de pompieri, locul de unde au intervenit primele ajutoare pe 9 septembrie 2011. Pe peretele clădirii este pusa o placheta mare de bronz, cu basoreliefuri ilustrând momentele tragice din 2001.

Pe placheta sta scris cu litere mari: "Dedicated to those who fell and those who carry on. May we never forget".

---

Mega terminalul multimodal deschis lângă Ground Zero - Oculus și arhitectura care impresionează

Tot în zona parcului și lângă noul Freedom Tower care se înălța, New York a ridicat și o nouă gară, un terminal multimodal impresionant - World Trade Center Transportation Hub - cu 4 peroane și cinci linii feroviare diferite care se interconectează și cu nouă magistrale diferite de metrou.

Proiectul a costat circa 4 miliarde de dolari și a presupus și realizarea unei clădiri exterioare impozante, la pachet cu o hală centrală cu proporții impresionante. Cel care s-a ocupat de design a fost arhitectul spaniol Santiago Calatrava, iar corpul principal al stației denumit Oculus e format dintr-o serie de „coaste” de metal albe care se intersectează mult deasupra solului. In concepția arhitectului, noua clădire ar fi trebuit să semene cu o pasăre care e eliberată din mâinile unui copil.

Sursă foto: AFP / Profimedia Images

Sursă foto: Getty / Profimedia Images

Sursă foto: Getty / Profimedia Images

---

Sfera de la World Trade Center

Unul din puținele elemente ale complexului original World Trade Center care au supraviețuit atacurilor a fost „Sfera”, cea mai mare sculptură de bronz din epoca modernă, care a stat timp de aproape 30 de ani între cele două turnuri gemene.

„Sfera”, o operă de circa 20 de tone a sculptorului german Fritz Koenig, a fost amplasată între cele două turnuri în 1971. În urma atacurilor de pe 11 Septembrie 2001, în rămășițele de la Ground Zero, sculptura a supraviețuit „în picioare”, iar ce elemente s-au desprins au fost aproape în totalitate recuperate, chiar dacă multe din elemente prezentau urme și lovituri.

Din 2002 și până în 2017 sculptura a fost expusă într-un alt parc din oraș, în Battery Park, dar din septembrie 2017 sculptura a revenit „acasă” și acum e expusă în Liberty Park, chiar lângă memorialul 11 Septembrie de la baza actualului World Trade Center.

Sursa foto: FEMA

Sursa foto: Alamy / Profimedia Images

---

1 World Trade Center a.k.a. "Freedom Tower" - cea mai înalta clădire din emisfera vestica

După atentatele din 2001 s-a pus problema reconstruirii unui nou complex WTC. Mai multe variante de clădiri, mai multe design-uri au fost propuse, iar în cele din urma s-a optat pentru un nou complex cu mai multe clădiri de dimensiuni, forme și înălțimi diferite.

Cel mai impunător turn din complex este One World Trade Center (denumit si neoficial "Freedom Tower"), un zgârie nori mai înalt decât fostele turnuri gemene și decât oricare alta clădire nu doar din New York, ci din întreaga emisfera vestica. Ca înălțime, de la baza si pana la vârful antenei, turnul are o înălțime de 541 de metri, adică 1776 de picioare, un număr simbolic cu referire la anul în care s-a semnat declarația de independenta a Statelor Unite. Fara a include antena, înălțimea turnului de 104 etaje ar fi de 417 metri.

Lucrările la 1 World Trade Center, perla coroanei pentru noul complex care se ridica în lower Manhattan, au început în 2006, iar in 2013 lucrările de structura s-au finalizat, clădirea fiind deschisă oficial un an mai târziu.

În total, noul turn a costat în jur de 4 miliarde de dolari.

Privită din lateral în sus, de la nivelul străzii, fațada clădirii arata ca o piramida care urca spre cer si se întâlnește, simbolic, undeva într-un punct imaginar cu cele doua raze puternice de lumină care sunt proiectate noaptea în plan vertical și care marchează lipsa turnurilor gemene de pe skyline-ul New Yorkez.

One WTC vazut dinspre Battery Park:

One WTC domină, din fundal, clădirile înalte din centrul financiar al New York-ului. Imagine realizata din Brooklyn, de pe malul East River:

One WTC văzut de pe Brooklyn Bridge:

One WTC si Four WTC (clădirea cu doua lumini roșii pe acoperiș), văzute din Empire State Building:

One WTC apare ca o piramidă când e privit din lateral în sus, de la nivelul străzii:

---

CITEȘTE ȘI: