Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost în centrul paradei militare ce a avut loc în Phenian săptămâna aceasta, prezentând o constituție mai subțire, un bronz și o frizură care amintește de bunicul său, Kim Ir-sen, fondatorul Coreei de Nord, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Phenianul nu a prezentat arme noi la parada militară de marți, prima organizată de când Joe Biden și-a preluat mandatul de la Casa Albă, Kim Jong-un, care a slăbit considerabil în ultimele luni, fiind în centrul atenției.

Îmbrăcat într-un costum deschis la culoare, liderul nord-coreean nu a ținut un discurs însă acesta a făcut cu mâna, a zâmbit și i-a salutat pe soldații și muncitorii ce au defilat în echipamente speciale de protecție prin piața centrală a Phenianului.

Kim a fost întâmpinat cu aplauze furtunoase când a coborât să facă fotografii cu cei care au participat la paradă, agenția de presă a Phenianului notând că „voința de fier” a acestora „va face capabilitățile naționale de apărare impregnabile”.

Kim, un fumător înrăit care până nu demult era supraponderal, a fost de-a lungul anilor subiectul unor speculații intense privind sănătatea sa și aparițiile sale publice sunt atent urmărite pentru indicii privind regimul autocratic și secretos de la Phenian, mai ales că familia sa are o istorie de boli coronariene.

Se crede că liderul nord-coreean a slăbit cel puțin 20 de kilograme în ultimele luni, potrivit agențiilor de informații din Coreea de Sud.

Acesta a fost vizibil mai slab la parada la care a apărut cu o frizură asemănătoare cu cea pe care o avea bunicul său Kim Ir-sen în urmă cu aproximativ 70 de ani.

În luna iunie, presa de stat de la Phenian l-a citat pe un cetățean nord-coreean care a declarat că locuitorii țării sunt devastați să vadă cât de mult a slăbit liderul suprem.

În vârstă de 37 de ani, Kim Jong-un a reapărut în public mult mai slab în luna iunie după ce a fost absent pentru majoritatea lui mai, declanșând noi speculații privind starea sa de sănătate.

Citește și: