Papa Francisc a criticat implicarea recentă a Occidentului în Afganistan drept o tentativă a unor străini de a impune democrația - însă a făcut acest lucru citându-l pe președintele rus Vladimir Putin cu o declarație care credea că îi aparține Angelei Merkel, relatează The Guardian.

Papa Francisc si Vladimir PutinFoto: Vatican Media

Suveranul pontif a fost întrebat în timpul unui interviu la radio difuzat miercuri despre noua situație din Afganistan după ce Statele Unite și celelalte țări ale coaliției internaționale și-au retras trupele din țară după 20 de ani.

Papa Francisc a afirmat că va răspunde cu un citat din Angela Merkel pe care a descris-o ca fiind „una dintre cele mai importante figuri politice din lume”.

„Este nevoie să punem capăt politicii iresponsabile de a impune propriile valori asupra altora și tentativelor de a construi o democrație în alte țări pe baza unor modele străine care nu țin cont de istorie, problemele etnice și religioase și cu ignorarea completă a tradițiilor unui popor”, a spus Francisc folosind o traducere proprie în limba spaniolă.

Dar aceste cuvinte au fost rostite luna trecută de președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei cancelarului german la Moscova.

În timpul întrunirii dintre cei doi șefi de stat, Putin a criticat pe 20 august în termeni duri implicarea Occidentului în Afganistan, afirmând că înaintarea fulger a talibanilor în țară a arătat zădărnicia tentativelor Vestului de a-și impune propria viziune asupra democrației.

Merkel în schimb i-a cerut lui Putin să folosească contactele pe care administrația de la Moscova le are cu talibanii pentru a ajuta cetățenii germani care voiau să părăsească Afganistanul.

Interviul difuzat miercuri a fost acordat de suveranul pontif săptămâna trecută la Vatican și sfântul scaun a anunțat că acesta a fost verificat personal de papa Francisc înainte să fie transmis.

Citește și: