Talibanii și susținătorii săi au început sărbătorile în momentul în care ultimul soldat american s-a îmbarcat în avionul C-17 care a decolat de pe aeroportul din Kabul înainte ca ceasul să bată ora 12 în noaptea de 30 august, scrie Indiatoday. Dimineață, prima grijă a afganilor a fost să scoată bani de la bancomate, ca să nu rămână fără cash în cazul în care sistemul financiar colapsează. Încă de la prima oră se formaseră cozi uriașe în fața băncilor și a ATM-urilor. O tânără femeie jurnalistă din Kabul, Moska Sangar Niazay, spune că oamenii se tem de un „viitor incert”. Ieșise seara și în momentul în care a văzut niște luptători talibani, ea s-a întors rapid acasă. Femeile nu știu ce reacție ar putea avea talibanii pe care îi întâlnesc și preferă să fie prudente.

Coadă la o bancă din KabulFoto: Profimedia Images

„Sunt la Kabul și vorbesc pentru că vreau ca vocea mea să fie auzită. Nouă, femeilor din Afganistan, ne este teamă de viitorul nostru. Vom putea studia? Ni se va permite să lucrăm? ”, spune Mosaki . Ea a adăugat: „Nu am nicio problemă cu hijabul (voalul). Suntem musulmani, la urma urmei. Dar vreau să fiu sigură că mi se va permite să lucrez, că fetelor li se va permite să studieze și că toate drepturile mele vor fi în continuare respectate”.

La Aeroportul Internațional Hamid Karzai, liderii talibani Zabihullah Mujahid și Anas Haqqani au apărut imediat după ce aeroportul a fost preluat de talibani. Focurile de armă au continuat, dar nu ca un semn al conflictului, ci ca un semn al celebrării victoriei împotriva „ocupației străine”.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au cerut angajaților să vină la muncă. Femeile au fost rugate să se întoarcă și ele. Având în vedere situația Covid-19 din Afganistan, era mare nevoie de lucrătorii din domeniul sănătății. La fel, sectorul educației nu poate funcționa fără angajați, majoritatea femei.

Mulți afagni se tem de persecuții și pedepse pentru că au cooperat cu forțele străine. Deși talibanii au vorbit despre o „amnistie generală” și au spus că toți cetățenii vor fi „iertați”, videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare spuneau o cu totul altă poveste.

Internetul și toate sistemele de comunicații sunt acum sub controlul direct al talibanilor. Aceștia au închis internetul în zonele vulnerabile pentru talibani, în special în valea Panjshir, singura zonă care nu se află sub controlul talibanilor.

Focusul talibanilor se mută acum în această vale, în tentativa de a contracara mișcarea de rezistență condusă de Ahmad Massoud și Amrullah Saleh.

Talibanii au închis și toate rutele de aprovizionare a văii Panjshir, care și-ar putea vedea stocurile de alimente epuizate, pe măsură ce tot mai mulți afgani merg acolo pentru a fi protejați de talibani. Cât timp va putea rezista valea Panjshir atacurilor talibanilor, rămâne de văzut.

Citește și: