​O lege care interzice avorturile în Texas, după șase săptămâni de sarcină, a intrat în vigoare miercuri dimineață, după ce Curtea Supremă a SUA nu a acționat în urma unei cereri de urgență a grupurilor pentru drepturile avortului de a bloca legea în cauză, transmite Reuters.

TexasFoto: Hotnews

Cu excepția unei hotărâri ulterioare a instanței care să stabilească altceva, inacțiunea Curții Supreme până la miezul nopții cu privire la cererea grupului a permis intrarea în vigoare a interdicției.

Grupurile care susțin dreptul la avort spun că 85% -90% din avorturi în Texas se obțin după șase săptămâni de sarcină, ceea ce înseamnă că legea ar forța cel mai probabil multe clinici să închidă.

O astfel de interdicție nu a fost permisă niciodată în niciun stat de când Curtea Supremă a decis în speța Roe vs. Wade, hotărârea de referință în SUA care a legalizat avortul la nivel național în 1973.

Planned Parenthood, organizația care luptă printre altele și pentru dreptul de a avorta, precum și alte organizații pentru drepturile de sănătate ale femeilor, dar și medici au contestat legea în curtea federală din Austin în iulie, susținând că încălcă dreptul constituțional la avort.

Legea, adoptată pe 19 mai, este neobișnuită prin faptul că conferă cetățenilor privați puterea de a o pune în aplicare, mai exact orice cetățean privat poate să dea în judecată pe cei care „ajută sau susțin” un avort după șase săptămâni. Cetățenii care câștigă astfel de procese ar avea dreptul la cel puțin 10.000 de dolari, transmite Reuters

Cei care apără dreptul la avort spun că legea ar putea duce la sute de procese costisitoare, care ar fi logistic greu de apărat.

CITEȘTE ȘI: