Talibanii au anunțat că „sute” de luptători se îndreaptau duminică către Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, una dintre puținele zone din Afganistan care au scăpat controlului grupului islamist ți în care se concrentrează rezistența anti-talibană, relatează AFP.

Talibani in AfganistanFoto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

"Sute de mujahedini din Emiratul Islamic se îndreaptă către statul Panjshir pentru preluarea controlului după ce oficialii locali au refuzat să-l predea pașnic", au declarat talibanii pe contul lor de Twitter.

Talibanii au intrat în capitala Kabul pe 15 august fără să întâmpine prea multe rezistențe, în urma unei ofensive fulgerătoare care a început în mai după începerea retragerii forțelor americane și NATO.

S-a format un buzunar de rezistență în Valea Panjshir, cunoscută de mult timp ca cetate anti-talibană. Acest Front Național de Rezistență (FNR) este condus în special de Ahmad Massoud, fiul comandantului Ahmad Shah Massoud, asasinat în 2001 de grupul jihadist Al-Qaeda.

Un purtător de cuvânt al FNR a declarat pentru AFP că Frontul se pregătește pentru „un conflict de lungă durată” cu talibanii dacă nu reușește să negocieze cu ei formarea unui guvern incluziv.

Potrivit acestui oficial, Ali Maisam Nazary, mii de afgani s-au adunat în Valea Panjshir pentru a lupta cu noul regim.

Fotografiile făcute de AFP în timpul exercițiilor de antrenament arată vehicule blindate care circulă prin valea de nord-est de Kabul.

"Talibanii nu vor rezista dacă vor continua așa. Suntem gata să apărăm Afganistanul și avertizăm împotriva unei băi de sânge", a declarat Massoud duminică canalului Al-Arabiya.

Citește și: