Forțele care se opun talibanilor în nordul Afganistanului spun că au ocupat trei districte din apropierea văii Panjshir unde s-au adunat ce a mai rămas din forțele guvernamentale și alte grupuri milițienești, relatează Reuters.

Soldati afganiFoto: - / Sputnik / Profimedia

Ministrul apărării, generalul Bismillah Mohammadi, care a promis să reziste talibanilor, a declarat într-un mesaj pe twitter că au fost luate districtele Deh Saleh, Bano și Pul-Hesar din provincia Baghlan, la nord de Panjshir.

Nu era cert ce forțe au fost implicate, dar acest eveniment pare să fie încă un semn al rezistenței împrăștiate în fața talibanilor care au ajuns la putere printr-o campanie fulgerătoare de preluare a principalelor orașe ale Afganistanului într-o săptămână.

Postul de televiziune local Tolo News a citat un comandant al poliției locale care a declarat că districtul Bano din Baghlan se află sub controlul forțelor miliției locale și că s-au înregistrat multe victime.

Talibanii nu au comentat incidentul.

Fostul vicepreședinte Amrullah Saleh și Ahmad Massoud, fiul fostului comandant anti-sovietic al mujahedinilor Ahmad Shah Massoud, au jurat să reziste talibanilor din Panjshir, care au respins atât forțele sovietice, cât și talibanii în anii 1980 și 1990.

Oamenii apropiați de Massoud spun că s-au adunat peste 6.000 de luptători, respectiv ce a mai rămas din membrii unităților armatei și ale forțelor speciale, precum și din grupuri de miliție locale. Ei spun că au niște elicoptere și vehicule militare și au reparat unele dintre vehiculele blindate lăsate în urmă de sovietici.

Se pare că nu există nicio legătură între grupurile din Panjshir și demonstrațiile aparent necoordonate din unele orașe din est și capitala Kabul, în care protestatarii au fluturat drapelul afgan.

Talibanii nu au încercat până acum să intre în Panjshir, care este încă presărat cu epavele vehiculelor blindate sovietice distruse în lupte în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Dar diplomații occidentali și alții și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea grupurilor adunate acolo de a susține o rezistență eficientă, având în vedere lipsa de sprijin extern și necesitatea de a repara și întreține arme.