Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, a admis luni că situația din Afganistan „a evoluat cu o viteză neașteptată”, declarația acestuia reprezentând prima luare de poziție a Casei Albe după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, scrie Fox News.

Jake Sullivan alaturi de presedintele Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Sullivan a declarat de asemenea că președintele Joe Biden nu își regretă decizia de a decala retragerea trupelor americane din Afganistan înainte de termenul pe care îl stabilise inițial.

„Președintele nu a crezut că este inevitabil ca talibanii să preia controlul asupra Afganistanului”, a declarat Sullivan într-un interviu acordat ABC News.

„El a crezut că forțele naționale de securitate ale Afganistanului pot face un pas înainte și lupta pentru că am petrecut 20 de ani, zeci de miliarde de dolari pentru a le antrena, oferindu-le cel mai bun echipament, oferindu-le susținerea forțelor armate ale SUA timp de 20 de ani”, a explicat acesta.

„Însă când a venit momentul, ele au decis să nu lupte pentru țara lor”, a mai spus acesta, adăugând că președintele Joe Biden s-a confruntat cu dilema dacă ar trebui să pună americani „în mijlocul unui război civil al unei alte țări când propria armată nu vrea să lupte pentru a-i apăra [pe afgani]”.

Iar răspunsul la care a ajuns a fost „nu” și acesta este motivul pentru care președintele Biden nu regretă decizia de a retrage mai devreme trupele americane din Afganistan, față de data stabilită inițial pentru luna septembrie, a precizat Sullivan.

Consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden a admis de asemenea că situația din Kabul a escaladat într-un ritm mult mai rapid decât a anticipat administrația de la Casa Albă.

„Am făcut planuri pentru o gamă largă de situații, una dintre acestea vizând necesitatea de a aduce pe cale aeriană un număr substanțial de forțe pentru a securiza aeroportul și facilita evacuarea”, a mai explicat Sullivan.

Acesta a precizat că ambasada americană din Kabul a fost evacuată cu succes și că personalul său a ajuns la aeroport sau a fost deja evacuat din țară”.

Jake Sullivan a declarat de asemenea că americanii se pot aștepta la un mesaj din partea președintelui Biden „în curând”, adăugând că acesta „este implicat activ în situație alături de echipa sa de securitate națională”.

Pe același subiect:

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS ultimele evoluții ale situației din Afganistan AICI.