Pompierii au continuat să se lupte cu focul în Sicilia, unde au fost înregistrate temperaturi de 48.8 grade Celsius, fiind astfel atinse cele mai mari valori din Europa, relatează Euronews. Valul de caniculă ce a făcut ravagii în sud-estul Europei se îndreaptă acum spre vest, în timp ce Grecia are parte de un moment de respiro cu ploi locale, după două săptămâni de temperaturi sufocante și incendii devastatoare. Și în Turcia valul de căldură a fost urmat de inundații.

SiciliaFoto: Razvan Pascu

Agenția de meteorologie din Italia a precizat pe pagina sa de Facebook că sunt cele mai ridicate temperaturi din 2002 și este probabil un record european, însă măsurătorile mai trebuie analizate.

Cea mai ridicată temperatură de pe continentul european a fost de 48 de grade Celsius și a fost înregistrată în Atena, în 1977.

Pompierii italieni s-au luptat cu incendiile de vegetație în Sardinia, Sicilia și Calabria, bilanțul morților ridicându-se la 3.

Spania și Portugalia în alertă

Între timp, potrivit sursei citate, Spania și Portugalia se pregătesc de un val de caniculă care a făcut deja ravagii în sud-estul Europei, în special în Grecia, și se îndreaptă acum spre Peninsula Iberică.

Un val de căldură alimentat de aerul fierbinte din nordul Africii a cuprins deja regiunea mediteraneană declanșând incendii de vegetație în Italia, Turcia și Algeria, unde zeci de oameni și-au pierdut viața.

În Grecia au fost distruse păduri întregi, case și ferme, oamenii fiind obligați să fugă din calea focului.

Premierul Portugaliei a avertizat că vremea caniculară crește riscul de incendii de vegetație cu care țara s-a mai confruntat, doar în 2017 peste 100 de oameni fiind uciși.

Agenția de meteorologie din Spania a anunțat că temperaturile vor depăși 44 de grade Celsius în unele zone, până luni.