"Unde sunt oamenii noștri? Îi implorăm să vină și nu vine nimeni", țipă un rezident. Furia este puternică în mica stațiune Asimnio, la nord de insula greacă Evia, cuprinsă de flăcări timp de o săptămână, potrivit AFP.

Incendii GreciaFoto: Captura video

Femeile au urcat pe acoperișuri, țipă și plâng, strigă elicopterele care zboară deasupra satului, dar nu se opresc.

Bărbații au ieșit în stradă și toți refuză să evacueze în ciuda flăcărilor care se apropie inexorabil.

"Uite! Ei sunt cei care fac treaba", spune Dimitri, arătând spre pompierii slovaci.

Ca majoritatea locuitorilor acestui mic sat de pe malul mării, nu departe de Pefki, de unde locuitorii sunt evacuați de mare, tânărul grec critică lipsa resurselor și a pompierilor.

Dintre cei 870 de pompieri desfășurați în nordul Evia, mulți au venit din Cipru, Slovacia, Polonia, Serbia, Ucraina și România, potrivit serviciilor de pompieri din Grecia.

Ordinul de evacuare a lui Asimnio, la fel ca zeci de sate din nordul acestei limbi împădurite și muntoase, la est de Atena, a fost dat marți după-amiază.

În opt zile, incendiul a distrus deja sute de case și a devastat mai mult de 49.000 de hectare, conform Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

Lângă plaja Asimnio, plină de taverne și restaurante, patru elicoptere ”se aruncă” neobosit în mare și fac drumuri înainte și înapoi pentru a uda dealurile împădurite din depărtare.

„Lăsați focul să ia pădurile, dar cruțați-ne casele!”, îi imploră Eleni, o femeie de 65 de ani. Se agită, plânge și țipă la telefon unui interlocutor necunoscut: "Unde vrei să mergem? O să mă înec în mare!"

„Toată lumea caută vinovați și răspunsuri”

Un jeep coboară sticle de alimente și apă la stația de autobuz, care a fost transformată într-un punct de alimentare cu combustibil.

"Visele cresc în fum. Această situație este interminabilă", deplânge preotul Efstathios.

"Satele au nevoie de noi, de ajutorul nostru și de sprijinul nostru. Este imposibil să le abandonăm în aceste vremuri grele", a spus duhovnicul, în spatele măștii și al bărbii groase.

Pe stradă, tonul crește, brațele flutură. Zvonurile și teoriile curg.

„Suntem siguri că este un act criminal”, spune Iro Nikolaou, învățătorul satului care nu ezită să numească Grecia o „țară a lumii a treia”.

"Elevii mei de 15 ani au mers să stingă focurile, ce este asta ?! În loc de politicieni...", a mai spus înfuriat profesorul.

Deodată, o voce spune: „L-am arestat!”. Motocicletele pornesc imediat într-un zgomot asurzitor. Vânătoarea de piromani este pornită. Toată lumea caută vinovați și răspunsuri.