Talibanii au confiscat marți seară Pul-e Khumri, la 200 km nord de Kabul, a opta capitală de provincie afgană care a căzut în mâinile lor în doar cinci zile, au anunțat oficialii, potrivit AFP.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Talibanii sunt acum în oraș, și-au arborat steagul în piața centrală și la biroul guvernatorului", a declarat pentru AFP Mamoor Ahmadzai, un deputat din provincia Baghlan, a cărui capitală este Pul-e Khumri. Forțele afgane se retrăseseră anterior.

Talibanii și-au consolidat duminică controlul asupra nordului Afganistanului, capturând alte trei capitale de provincie, inclusiv marele oraș Kunduz, într-o mare ofensivă pe care armata pare incapabilă să o oprească.

Confruntat cu înaintarea rapidă a talibanilor, Joe Biden nu are dubii: președintele Statelor Unite este hotărât să finalizeze retragerea din Afganistan, dar pare și lipsit de opțiuni pentru a influența soarta țării, scrie AFP.

"Decizia de retragere a fost luată cu deplina conștientizare că se putea întâmpla la ceea ce asistăm azi", a declarat pentru AFP Laurel Miller, trimisul SUA pentru Afganistan până în 2017.

Dacă Michael Kugelman, cercetător la think-tank-ul Wilson Center, consideră viteza câștigurilor teritoriale ale insurgenților „surprinzătoare” și chiar „extrem de- au luat deja șase din cele 34 de capitale de provincie- afirmă că ”știam cu toții că talibanii își vor intensifica ofensiva atunci când Biden a anunțat plecarea".

Retragerea forțelor internaționale a fost decisă de fostul președinte american Donald Trump. Succesorul său a amânat termenul limită cu câteva luni, dar forțele SUA și străine vor fi părăsit țara până la sfârșitul lunii.

Pentru Joe Biden, obiectivul principal al intervenției declanșate de atentatele din 11 septembrie 2001, și anume marginalizarea organizației jihadiste Al-Qaeda, a fost de mult timp atins.

"Aproape douăzeci de ani de experiență ne-au arătat că doar încă un an de lupte în Afganistan nu este o soluție, ci rețeta pentru a rămâne acolo pentru totdeauna", a declarat democratul, care a pledat ca Statele Unite să înceteze cel mai lung război din istoria sa.