Talibanii și-au consolidat duminică controlul asupra nordului Afganistanului, capturând alte trei capitale de provincie, inclusiv marele oraș Kunduz, într-o mare ofensivă pe care armata pare incapabilă să o oprească. Este a cincea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenţilor în ultimele trei zile, relatează AFP și Agerpres.

Atac cu bomba AfganistanFoto: Noorullah Shirzada / AFP / Profimedia Images

"Guvernul a eşuat în a ne trimite ajutor şi ne-am retras din oraş în această după-amiază", a declarat un responsabil al forţelor de securitate afgane, în timp ce un locuitor din Taloqan a relatat că "talibanii sunt peste tot".

Kunduz, cu aproximativ 300.000 de locuitori, care a căzut deja în două rânduri în mâinile insurgenţilor în ultimii ani - în 2015 şi în 2016 - este un punct strategic în nordul Afganistanului, între Kabul şi Tadjikistan.

La intervale de câteva ore, insurgenţii au preluat controlul asupra Sar-e-Pul şi Taloqan, capitale de provincii la sud şi est de Kunduz. În prezent, ei controlează cinci dintre cele 34 de capitale de provincie afgane, conform AFP.