Un tribunal chinez a menținut marți pedeapsa capitală pentru un canadian acuzat de trafic de droguri, sentința venind cu o zi înainte ca o altă instanță chineză să decidă în cazul altui canadian, acuzat de spionaj, transmite Reuters.

Robert Schellenberg la Tribunalul Poporului din DalianFoto: Handout / AFP / Profimedia

Aceste proceduri judiciare pentru cei doi canadieni vin în condicțiile în care avocații din Canada ai directoarei financiare a gigantului telecom Huawei fac ultimele încercări de a convinge o instanță canadiană să nu o extrădeze în SUA, unde este acuzată de încălcarea sancțiunilor.

Robert Schellenberg a fost arestat pentru trafic de droguri în 2014 și condamnat la 15 ani de închisoare la sfârșitul anului 2018.

El a făcut apel, dar o instanță din orașul Dalian l-a condamnat la pedeapsa cu moartea în ianuarie 2019, la o lună după ce directoarea Huawei Meng Wanzhou a fost arestată pe aeroportul din Vancouver în urma unui mandat emis de SUA, fiind acuzată ca a indus în eroare HSBC în privința afacerilor Huawei în Iran.

Meng, ce susține că este nevinovată, se luptă contra deciziei de extrădare, ea fiind în stare de arest la domiciliu în Vancouver.

Înalta curte din provincia chineză Liaoning a ascultat argumentele lui Schellenberg contra pedepsei cu moartea în luna mai a anului trecut, iar marți a confirmat verdictul.

Canadienii spun că nu este vorba de o coincidență

Ambasadorul canadian în China, Dominic Barton, a condamnat decizia și a cerut clemență din partea Chinei.

”Nu este o coincidență că aceste lucruri se întâmplă acum, când are loc cazul din Vancouver”, a declarat Barton făcând referire la cazul lui Schellenberg și a altui canadian, Michael Spavor.

China a respins ideea că ar fi vreo legătură între cazurile canadienilor din China și cel al lui Meng din Canada, deși Beijingul a amenințat că vor exista consecințe dacă Meng nu este eliberată.

Omul de afaceri Spavor a fost arestat în China la o zi după arestarea lui Meng în Vancouver. El a fost acuzat de spionaj în iunie 2020 și a fost trimis în judecată în martie anul acesta.

Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost arestat în China la câteva zile după arestarea lui Meng, fiind acuzat de spionaj. Procesul său a avut loc în martie, iar ambasada canadiană nu știe când va fi pronunțată sentința.

Tensiunile pe relația China-Canada au fost amplifcate și de faptul că Parlamentul canadiant a adoptat în februarie, în unanimitate, o rezoluție prin care califică drept ”genocid” tratamentul aplicat de regimul comunist de la Beijing minorității uigure din Xinjiang.